Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Els Països Catalans són la nació europea amb el sector públic més reduït

Malgrat les retallades salarials als funcionaris que proposa el Govern, al sector públic català no li correspon que se l’assenyali com a culpable de l’actual crisi econòmica. Tal com ha recordat el sindicat independentista Intersindical-CSC, els Països Catalans tenen la quota de funcionariat més baixa de tota la Unió Europea, amb només un 11% de treballadors públics respecte al total de la població activa. Els 11 funcionaris per cada 100 treballadors catalans contrasten amb el 33% de sector públic a Dinamarca, el 29% a França o el 13% de funcionaris que registra l’Estat espanyol. El sindicat reclama que no s’aprimi més el sector públic, ja que és essencial per oferir serveis de qualitat.

Redacció
Redacció 20/05/2010

Des d’Intersindical-CSC lamenten que les patronals subratllin el ‘suposat pes excessiu del sector públic en l’economia’, en el que segons el sindicat és un intent per reclamar la privatització progressiva de sectors com l’ensenyament o la sanitat. Comparativament, destaquen que els països nòrdics, moltes vegades model de benestar i productivitat, com Dinamarca o Suècia, acabin triplicant el pes del sector públic català, mentre que altres estats ‘innegablement competitius’, com el francès, el Regne Unit o els Països Baixos, doblin amb escreix la proporció de funcionaris català.

Dins el propi Estat espanyol, Catalunya és el territori amb un percentatge inferior de treballadors del sector públic, el País Valencià és la segona comunitat en aquesta llista i les Illes Balears apareixen a la quarta posició.

Per la Intersindical-CSC, disposar d’un sector públic ben dotat ‘és una necessitat essencial per oferir un serveis públics de qualitat’. Així creuen que ‘la massificació en les aules, les cues d’espera als hospitals o la manca de places a residències per a gent gran són una conseqüència directa de la manca de recursos humans i de finançament d’aquests sectors’. Pel sindicat independentista, aquestes mancances ‘no ens les podem permetre’, ja que en l’actual context de crisi econòmica cal donar protecció i ajudes als aturats i les persones amb risc d’exclusió.