Edició 1955

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de desembre del 2023
Edició 1955

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de desembre del 2023

Retorna al Parlament la documentació que Companys i altres republicans van deixar al Mas Perxés, d’Agullana, camí de l’exili

|

- Publicitat -

Entre els fons, que daten de l’any 1932 al 1939, destaquen l’acta general d’escrutini de les circumscripcions de Barcelona i Girona de les eleccions del 1932, credencials de diputats com les de Francesc Macià, Ventura Gassol o Antoni Rovira i Virgili, expedients de comissions, proposicions i projectes de llei i expedients de personal.

Publicitat

El fons conté un total de vuit arxivadors, amb 179 documents del Parlament, dels quals se n’han digitalitzat 3.244. El fons serà al Parlament, però es podrà consultar digitalment a l’ANC.

El president del Parlament, Ernest Benach, ha mostrat avui la seva alegria perquè “68 anys després tornen a la institució de la qual no haurien d’haver sortit mai” i ha qualificat el Mas Perxés com “l’últim reducte” abans de l’exili pel qual van passar Companys, el lehendakari José Antonio Aguirre o Mercè Rodoreda.

Els documents van ser recuperats el 2000 per tècnics de l’ANC en el Mas Perxés, on el president Lluís Companys i altres autoritats republicanes van passar-hi les nits del 30 de gener al 5 de febrer de 1939, camí de l’exili.

Els fons s’han localitzat després que un reportatge emès per TV3 fes públic que hi havia documentació de l’època republicana al Mas Perxés, que custodiaven els propietaris i hereus de la masia.  

Una de les hereves, Maria Perxés, ha explicat que la documentació es trobava en una habitació que servia de capella, sostre de la qual va caure durant la guerra. Maria, que era una nena de 10 anys quan van passar els republicans camí de l’exili, ha reconegut que “no sabien res” d’aquests documents fins que van recuperar la masia.

Publicitat

Més notícies

Opinió