Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El Parlament Europeu demana que se suprimeixi la prohibició de dur líquid en l’equipatge de mà dels avions

El Parlament Europeu vol que se suprimeixi la normativa que prohibeix dur més de 100 mil·lilitres de líquid com a equipatge de mà en els avions. El ple de l’eurocambra ha aprovat aquest dimecres a Estrasburg, per 464 vots a favor, els dels eurodiputats populars, liberals, ecologistes i part dels socialdemòcrates, una resolució que adverteix la Comissió Europea i els 27 estats de la Unió que el reglament ‘no es proporcionat al valor afegit en matèria de seguretat’ que suposa, denuncia les ‘considerables molèsties’ que provoca als viatgers i reclama que es revisi la prohibició i es derogui ‘si no es presenten nous fets concloents’. 158 eurodiputats han votat en contra de la iniciativa i 70 s’han abstingut.

Redacció
Redacció 06/09/2007

L’eurocambra reclama que els viatgers puguin tornar a portar a sobre begudes, perfums o gels quan pugin a l’avió i que es derogui el reglament imposat l’agost del 2006, aprovat de forma urgent per la pressió de la Gran Bretanya i la Comissió Europea després que es descobrís, a Londres, un suposat pla per atemptar contra una desena de vols amb explosius líquids.

‘Amb l’excusa de la prevenció sembla que tot està permès, estem subjectes a l’amenaça moral dels que diuen que si qüestiones aquesta mesura de seguretat ens estàs posant en perill, tant se val si és abusiva o completament inútil’, ha denunciat davant del ple l’eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans.

La resolució aprovada reconeix que és necessari prendre mesures de seguretat que minimitzin els riscos, però avisa que aquestes ‘no han de resultar desproporcionades’. Vigilar que no es pugi a l’avió més de 100 mil·lilitres de líquid té un ‘elevat cost per a aeroports i operadors’, denuncien els eurodiputats, que també es queixen del perjudici econòmic i les ‘considerables molèsties i inconvenients’ que comporta per als viatgers que els confisquin les ampolles.

Guardans ha recordat, en la seva intervenció davant del plenari, que ‘a un grup de pelegrins catòlics que tornaven de Lourdes en un avió del vaticà els hi van prohibir dur aigua sagrada perquè es va considerar una amenaça per a la seguretat’. ‘Tenim dret a criticar aquesta estúpida norma i no acceptarem que quan ho fem, complint la nostra responsabilitat, ens amenacin dient que som amics del terrorisme’, ha defensat l’europarlamentari liberal.