Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La UE obliga a reduir el preu del roaming, les trucades de mòbils en itinerància

|

- Publicitat -

El ple del Parlament Europeu (PE) ha arribat finalment aquest dimecres a un acord sobre els preus de les trucades de mòbil realitzades a l’estranger. Els eurodiputats han aprovat un reglament que estableix una reducció substancial dels preus de les trucades realitzades des d’un estat membre diferent del d’origen. El preu màxim serà de 49 cèntims per minut si realitza la trucada i de 24 cèntims si rep la trucada.

El compromís inclou els límits dels preus de les trucades, l’opció entre els models opt-in i opt-out, les exigències de transparència, l’entrada en vigor i la futura revisió de la legislació. Per tal que el reglament entri en vigor, el Consell de Telecomunicacións haurà de donar suport al document formalment el proper 7 de juny.

Publicitat

D’acord amb el compromís, el preu límit que un operador de destí pot imposar a l’operador local del client que utilitza el servei d’itinerància és de 30 cèntims per minut (sense IVA). Aquest límit es disminuirà automàticament 2 cèntims a l’any durant un període de tres anys després de l’entrada en vigor del reglament. El preu màxim per a les trucades realitzades es reduirà 3 cèntims cada any, i per a les trucades rebudes la reducció serà de 2 cèntims el primer any i de 3 cèntims el segon any. A més, els operadors locals hauran d’oferir aquestes tarifes regulades a tots els seus clients i fer-ho de manera ‘clara, activa i transparent’.

Segons el comprimís, tots els clients seran lliures d’adherir-se a l’Eurotarifa quan ho vulguin, sense cap cost addicional, un mes després de l’entrada en vigor del reglament. Si al cap de tres mesos els clients no han decidit cap tarifa, se’ls aplicaran automàticament els nous preus.

La Comissió Europea revisarà l’impacte del reglament i presentarà un informe al PE i al Consell de la UE “no més tard de 18 mesos” després de l’entrada en vigor del document. Tot i que el compromís preveu que el reglament expiri després de tres anys, la CE també haurà d’evaluar si és necessari proposar un nou acte legislatiu en aquest àmbit.

Segons les estadístiques de la CE, en el darrer any un 30% de ciutadans de l’Estat espanyol han visitat un altre estat membre per raons personals i un 6% ho ha fet per motius professionals. Vuit de cada deu ciutadans europeus afirmen utilitzar el telèfon mòbil quan viatgen, tot i que un 59% dels espanyols afirma que l’utilitza menys quan surt de l’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut