Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El Parlament demana la compareixença de la ministra de Foment per les constants avaries després de la “normalització del servei”

|

- Publicitat -

Aquest dimecres s’ha produït la primera vegada que el Parlament demana la compareixença d’un ministre del govern espanyol. La comissió de Política Territorial ha aprovat una sol·licitud de compareixença de la ministra de Foment presentada per CiU per parlar sobre Rodalies de Renfe. La federació nacionalista ha aconseguit el suport d’ERC, que ha trencat la disciplina de vot amb els seus socis de Govern, i del PPC.

Segons l’article 59.5 del nou Estatut, ‘els càrrecs públics i el personal al servei de les administracions públiques que actuen a Catalunya tenen l’obligació de comparèixer a requeriment del Parlament’. Així, aquesta petició es fa a l’empara del que diu l’Estatut, tot i que alguns partit interpreten que això no obliga la compareixença de ministres. De fet, els partits no han mostrat pràcticament cap confiança en que la ministra comparegui a la cambra catalana.

Publicitat

A dins de la comissió, el diputat de CiU Josep Rull considera que demanar a la ministra que doni explicacions al Parlament ‘és un acte de dignitat nacional’. Al faristol del Parlament, l’encara portaveu parlamentari, Felip Puig, ha celebrat que s’hagi aprovat aquesta compareixença, tot reconeixent que es tracta d’un ‘gest simbòlic’. Puig creu que la ministra ‘no sabrà aprofitar l’oportunitat per venir a demanar a disculpes’ a la cambra catalana i ‘presentar-hi la seva dimissió’.

Des d’ERC, el diputat Miquel Àngel Estradé ha donat suport a la compareixença, tot i fer un discurs on ha defensat la feina feta des de la Generalitat davant del caos viscut a Rodalies de Renfe. ‘Les explicacions de la ministra no ens han convençut’, ha dit. El portaveu parlamentari republicà, Joan Ridao, creu que aquesta petició de compareixença està ‘plenament justificada’ tant per ‘la incompetència demostrada per la per la ministra’ com pel fet que ‘cap dels seus subordinats’, com ara el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, s’han negat a comparèixer. Ridao ha lamentat que el PSC no s’hagi sumat a aquesta petició i ha defensat que la posició dels republicans és ‘coherent’.

Un altre partit que hi ha votat a favor és el PP, tot i que la portaveu parlamentària, Carina Mejías, ha qüestionat el fet que parlaments autonòmics ‘puguin fer seguiment i control’ de ministres, ja que considera que això s’ha de produir a les Corts espanyoles. De fet, creu que hi ha mecanismes que ‘no s’han de duplicar aquí’.

Des del PSC, el diputat Roberto Labandera ha assegurat que aquesta petició ‘no té cap base ni competencial ni procedimental’ i que ‘els ministres han de comparèixer a les Corts generals’. El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, creu ‘normal’ que les forces polítiques vulguin ‘singularitzar-se’, en referència a ERC, però ha afegit que ‘aquesta no és la millor forma de singularitzar-se’. A més, ha afegit que ‘això és més aviat un acte simbòlic, efectista’ i que ‘hi ha una part d’espectacle’.

Ferran ha dit que tothom sap que ‘la ministra no vindrà’ i s’ha preguntat si CiU ‘no confia en Duran per fer aquesta feina’ o que ERC ‘no confia en Tardà’ per fer-ho al Congrés dels Diputats. ‘Cadascú al seu lloc, els seus procediments’, ha dit, tot dient que encara ‘no han explotat fins al fons totes les possibilitats de les cambres’. En tot cas, creu que aquest episodi és ‘fum, espectacle i pur simbolisme’.

El portaveu parlamentari d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, creu que l’aprovació d’aquesta petició de compareixença ‘no deixa de ser una anècdota sense cap tipus d’efecte’ i ha remarcat que l’article de l’Estatut ‘no està pensat per fer comparèixer ministres al Parlament’, sinó per a càrrecs com el del delegat del govern espanyol a Catalunya. Tot i criticar la gestió d’Álvarez, Bosch ha atribuït la posició d’ERC a les enquestes o a la preparació de la seva Conferència Nacional, tot dient que ‘es posen neguitosos’. Bosch ha afegit que ERC ‘sap que la ministra no té cap obligació de venir al Parlament’ i ha lamentat que ‘s’utilitzin malament els recursos parlamentaris’.

Finalment, el diputat del grup mixt José Domingo (C’s) ha explicat que el seu grup ha decidit abstenir-se, tot retraient a CiU que ho plantegi ‘com un acte de dignitat nacional’. A més, creu que el fet que ERC hagi trencat el vot amb els seus socis ‘escenifica una nova situació en clau electoral’ i que els republicans ‘han ensenyat múscul per demostrar al Govern que no té la majoria ben consolidada’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut