Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El ministre espanyol Molina denunciarà l’IEC per incloure ‘Països Catalans’ al títol de l’exposició del centenari

No paren! L’atac constant del Partit Popular a la llibertat d’expressió ralla ja nivells semblants als de fa 40 anys. Ara, primer a través del Govern valencià que va denunciar al Govern de l’Estat espanyol l’exposició ‘1907-2007. Un segle de Cultura i Ciència als Països Catalans’ per ser anticonstitucional i atemptar contra els ‘senyals d’identitat valencians’ i segon una pregunta d’un senador conservador al Ministre de Cultura han fet que aquest  denunciï l’IEC per incloure ‘Països Catalans’ al títol de l’exposició del centenari.

Redacció
Redacció 27/09/2007

Fa uns dies directe!cat us va explicar que el Govern valencià a través de la consellera de Cultura i Esports, Trini Miró, comunicà al ministre de Cultura, César Antonio Molina, el ‘rebuig’ del seu govern pel fet que l’executiu central recolzés l’exposició ‘1907-2007, Un segle de cultura i ciència als Països Catalans’ amb l’argument que la mostra ‘és anticonstitucional i atempta contra els senyals d’identitat valencians’.

Doncs, vet aquí, el ministre Molina, va anunciar que denunciarà l’incompliment del conveni de col·laboració entre la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) de suport a l’exposició del centenari de l’entitat. Segons el ministre l’IEC va canviar unilateralment el títol de la mostra incloent-hi una referència als Països Catalans sense notificar-ho a la SECC. Molina, que es va referir a la qüestió durant una resposta al Senat formulada pel PP, va assegurar que ha ordenat fer un seguiment exhaustiu pel compliment estricte d’aquest conveni. El PP acusa el govern de donar suport a una exposició que ‘suposa un atac frontal a la Constitució i fa apologia dels inexistents Països Catalans’. L’exposició en qüestió porta per títol ‘1907-2007. Un segle de Cultura i Ciència als Països Catalans’. Una versió més reduïda ha fet un itinerari per diverses poblacions d’arreu dels Països Catalans i actualment se n’ofereix una versió més àmplia a la seu de l’IEC.