Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El 65% dels bascos anirien a votar si se celebrés la consulta impulsada per Ibarretxe

El Govern basc ha encarregat una enquesta a la població dels País Basc. Els resultats són contundents: la majoria dels bascos, el 65%, expressarien el seu vot el 25 d’octubre de l’any que ve si finalment el lehendakari Juan José Ibarretxe convoqués la consulta sobre el futur d’Euskadi. Del 35% restant un 15% no saben si votarien o no i es decidirien segons les circumstàncies del moment. D’altra banda, només un 13% dels bascos tenen clar que no hi participarien sota cap concepte. Com a conclusió final, sis de cada deu persones recolzarien, a més, la convocatòria de la consulta, tot i que el govern espanyol mantingués la seva negativa a autoritzar-la.

Redacció
Redacció 26/10/2007

Segons el sondeig 9 de cada 10 persones de la població d’Euskadi estaria en contra que el president de l’Estat espanyol, José Luis Zapatero, prohibís la celebració de la consulta si prèviament el Parlament basc l’hagués aprovat. Una prova contundent de la consciència de poble que té el País basc i les ganes d’expressar-se com a nació.

Encara hi ha més dades interessants: els bascos recolzen, en un 73%, segons l’enquesta, que el resultat de la consulta impulsada per Ibarretxe, si aquesta s’acabés celebrant, hauria de ser acceptat tant per les institucions i els partits polítics com per ETA. Una altra realitat que es posa de manifest és la voluntat de diàleg de la població basca ja que una àmplia majoria, un 86%, creuen que el lehendakari va fer bé de reunir-se a la Moncloa amb Zapatero per buscar solucions per a la resolució del conflicte basc.

En la mateixa línia, l’enquesta realitzada els dies 19 i 20 d’octubre, diu que nou de cada deu persones aproven el diàleg entre el Parlament basc i l’espanyol. Quant a l’actuació de l’estat de dret per acabar amb ETA, el 64% dels ciutadans aposten per una combinació entre mesures policials i polítiques, però un 58% creuen que s’ha d’intentar solucionar el “conflicte basc” encara que no hi hagi una treva de la banda terrorista.