Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Duran parla per CiU: la via basca “no és la nostra via, tot i que la respectem”

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat aquest diumenge durant la celebració de l’Alderdi Eguna a Foronda (Vitòria) que ‘la via basca no és la nostra, tot i que la respectem’, en referència a la consulta popular sobre l’autodeterminació d’Euskadi proposada divendres pel ‘lehendekari’, Juan José Ibarretxe. Duran ha destacat que ‘no volem supeditar la defensa dels interessos de Catalunya a un debat que no és el nostre’, que ‘Catalunya té unes altres necessitats i té uns altres interessos i nosaltres el que no farem es situar el debat polític de Catalunya entre el debat polític d’Euskadi i el govern de l’estat’ i ‘que ens interessa defensar els interessos de Catalunya i, per tant, no barrejar-los amb el debat polític entre el senyor Zapatero i el senyor Ibarretxe’.

Redacció
Redacció 01/10/2007

El president del Comitè de Govern de Unió i secretari general de la federació de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat, en relació a la proposta del lehendakari, que ‘la resposta del president del govern, José Luís Rodríguez Zapatero, és una resposta obligada. Nosaltres tenim la nostra pròpia via. Respectem la del País Basc però nosaltres tenim una altra via perquè a Catalunya tenim una situació completament diferent de la d’Euskadi. Ja hem dit, per activa i per passiva, que respectem aquesta iniciativa. I més enllà de respectar-la, de desitjar que sigui positiu pels bascos i de veure que hi ha complexitats en el camí, no volem supeditar la defensa dels interessos dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya a un debat que no és el nostre’.

Duran, que ha arribat a les ‘kampes’ de Foronda amb Josu Jon Imaz amb qui ha esmorzat, ha destacat que ‘cada poble té els seus propis plantejaments i les seves pròpies necessitats. Catalunya en té unes altres i té uns altres interessos i nosaltres el que no farem es situar el debat polític de Catalunya entre el debat polític d’Euskadi i el govern de l’estat. A nosaltres, ens interessa defensar els interessos de Catalunya’.

‘El pacte passa pel reconeixement de les urnes’

Preguntat per la seva entrevista en un mitjà de comunicació en el qual parla de la possibilitat d’un pacte entre PSC i CiU després de les passades eleccions al Parlament, Duran ha assenyalat que ‘a Catalunya algunes de les coses que passen és perquè el pacte de les dues forces centrals, socialistes i CiU no es va fer. I no es va fer per una sola raó: perquè els socialistes tot i haver perdut les eleccions no van ser capaços de reconèixer quina força política era la guanyadora i a Artur Mas com a president de la Generalitat. Crec que hagués anat bé pel país un bloc socialistes i nosaltres, que hauria aïllat els extrems’.

‘Però si això no ha estat possible, ha estat per culpa dels socialistes i no pas per culpa nostra. El pacte no es podia fer d’una altra manera que no passés pel reconeixement de les urnes, opinió que encara mantinc’, ha continuat Duran, qui ha afegit que ‘una coalició s’ha d’edificar i ha detenir com a president el guanyador de la llista més votada, i en aquest cas d’una manera molt descarada’.

Sobre la seva coincidència amb Artur Mas a l’Alderdi Eguna, Duran ha destacat que ‘no cal venir a Euskadi per ratificar la imatge de crisi tancada entre CDC i Unió’ i ha deixat clar que ‘nosaltres estem units’, i que ‘sentim una clara responsabilitat del que hem de fer de cara al futur’.