Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Delegació catalana a Europa?

Ja feia dies que hi teníem el punt de mira fixat, i finalment ens hem decidit a fer una repassada a la feina de la Delegació de la Generalitat de […]

Redacció
Redacció 09/10/2007

Ja feia dies que hi teníem el punt de mira fixat, i finalment ens hem decidit a fer una repassada a la feina de la Delegació de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea. El resultat de l’anàlisi és, com a mínim, decebedor.

Per una banda, el web de la Delegació del Govern català davant Europa i del Patronat català Pro Europa és únicament en català, llengua ara per ara no oficial a la Unió, i no disposa de versions en anglès, francès o d’altres llengües de la UE. Quina mena de pressió farà la Delegació catalana a Europa si cap membre de la Comissió Europea pot arribar a llegir les propostes del patronat? Com hem d’exercir com a lobby i tenir influència a Brusel·les si no disposem d’una trista versió en anglès perquè ens entenguin?

Per altra banda, hem intentat analitzar la feina que fa la delegació catalana, és a dir, la tasca de les 70 persones desplaçades a Brusel·les per defensar els interessos de Catalunya… I ens ha costat déu i ajuda trobar alguna activitat rellevant en els darrers mesos. A més la delegació catalana no resisteix a la comparació amb la delegació basca, sense anar més lluny. La delegació del País Basc, per exemple, manté unes excel·lents relacions amb Flandes i Valònia, de manera que tracta a cadascuna d’elles com a Estat diferent, independentment de que ambdues conformin, ara per ara, l’Estat de Bèlgica. D’aquesta manera, les col·laboracions amb el govern de flamenc són tan fluides que els acords de col·laboració entre dos territoris a la recerca de la independència no cessen, i els polítics d’ambdues regions es visiten tot sovint.

Aquestes visites comporten una sèrie de plusos que, si bé no passen d’anècdotes, tenen una elevada càrrega simbòlica. Així quan Ibarretxe va visitar Flandes aquest estiu, la ikurriña onejava a totes les seus oficials flamenques. De la mateixa manera, la bandera basca va onejar a les seus flamenques durant l’última visita de la Consellera Nuria López de Guereñu a Flandes en motiu de la inauguració de l’autopista del Mar que uneix el País Basc amb Bèlgica.

Sigui com sigui, la senyera no ha onejat mai a cap seu flamenca, i no serà per recursos: 70 treballadors a la Delegació catalana per 15 persones a la basca… Com dèiem, la Delegació catalana no resisteix la comparació.