Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023
Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023

Comença una profunda reflexió postelectoral de l’esquerra del País Valencià

|

- Publicitat -

El president d’Esquerra al País Valencià i portaveu dels independentistes a Madrid, Agustí Cerdà, va publicar ahir diumenge una profunda reflexió al seu bloc personal sobre el paper dels partits polítics i la seva relació amb la societat civil i la importància de la militància. Cerdà considera que el desprestigi que el PP ha abocat subliminalment contra la classe política en general ha generat que la ciutadania d’esquerres s’hagi anat distanciant dels partits, mentre que la cohesió dels militants de la dreta ha fet que els populars es mantinguessin en uns nivells de mobilització que l’esquerra no ha estat capaç d’igualar ni de lluny.

Publicitat

En el seu escrit, el dirigent d’Esquerra advoca perquè la societat civil sigui un complement però no un substitut dels partits polítics. Cerdà atribueix a la desil·lusió instal·lada en els partits de progrés la fuita de militants cap a entitats i ONG, de manera que l’estructura i implantació dels partits s’ha anat afleblint i ha dificultat enormement la difusió dels plantejaments dels partits del canvi.

L’article d’Agustí Cerdà sembla tota una declaració d’intencions, ja que porta per títol ‘País Valencià Sí’, l’equivalència de ‘Nafarroa Bai’ a la valenciana. Amb 12 escons al Parlament foral de Navarra, Nafarroa Bai -fruit de la unió d’Aralar, Eusko Alkartasuna, PNB i Batzarre- ha estat la coalició que ha donat la campanada en les eleccions a l’hegoalde i serà l’àrbitre del futur govern autònom. Fa prop de dos anys, el mateix Cerdà va estudiar i presentar el model de Nafarroa Bai a diversos dirigents polítics del Bloc i Esquerra Unida al País Valencià, per tal de crear una plataforma similar amb un projecte valencianista i d’esquerres per als comicis a les Corts, les municipals i altres eleccions futures com les estatals.

La voluntat de Bloc Nacionalista Valencià i Esquerra Unida de concórrer només a les eleccions autonòmiques -deixant de banda les municipals i no segellant cap acord futur per als comicis espanyols- va ser un dels detonants que va provocar que Esquerra es desmarqués de la coalició Compromís pel País Valencià de Bloc i EU, circumscrita només a les Corts valencianes. Cerdà i l’executiva d’Esquerra Republicana del País Valencià volien fer una aposta de llarga durada per donar solidesa a una alternativa valenciana, nacionalista i d’esquerres i no fer una mera aliança tàctica per a les eleccions autonòmiques.

Sembla que amb aquesta crida del líder d’Esquerra -l’únic partit progressista que ha augmentat en nombre de vots al País Valencià passant de 7.000 a prop de 12.000-, la seva formació podria deixar una porta oberta a tornar a parlar amb altres forces de la possibilitat d’articular un pol de progrés, al marge dels socialistes valencians després del seu estrepitós fracàs electoral i la lluita intestina a què estaran sotmesos els propers mesos.

Cerdà llença un avís per a navegants i deixa clar l’horitzó de futurs pactes tot assegurant que ‘només hi ha dues eixides possibles per a aquest país: o el model del PP per seguir essent una regió d’Espanya o el model d’Esquerra per ser un país d’Europa. Sempre quedarà l’opció de quedar-se al mig d’aquests dos models, però al final s’ha demostrat que fas figa’.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió