Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

CiU avisa que Chacón “no ha trigat ni cent dies” a trepitjar l’Estatut envaint-ne competències

El grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats ha qualificat aquest dijous de ‘nyap electoralista’ les ajudes al lloguer de l’habitatge de la ministra de l’Habitatge, Carme Chacón, que estableixen subvencions de 240 euros mensuals per a joves d’entre 22 i 30 anys. Els dos portaveus adjunts de la Federació a Madrid, Josep Sánchez Llibre, i Jordi Jané, han assegurat que el pla de la ministra és un ‘fiasco polític’ ‘improvisat’ i ‘precipitat’ que pot comportar que es ‘malgastin’ prop de 800 milions d’euros. La Federació ha advertit també que la mesura trepitja les plenes competències de la Generalitat en matèria d’habitatge. La ministra Chacón –ha dit Jané- ‘no ha trigat ni cent dies en envair les competències de l’Estatut’.

Redacció
Redacció 21/09/2007

En una roda de premsa al Congrés dels Diputats, Jané i Sánchez Llibre han carregat durament contra el pla estrella d’Habitatge del govern de Zapatero, que ha rebut crítiques des de tots els flancs per ‘electoralista’ i per les seves suposades semblances amb les mesures impulsades per l’anterior titular de la cartera d’Habitatge, Maria Antonia Trujillo. Chacón, que compareixerà al Congrés la pròxima setmana, haurà de rebatre acusacions com les formulades per la Federació, que avui ha deixat clar que consideren que el pla d’Habitatge és ‘d’aparador’ i suposa un clar ‘menyspreu’ a les competències de l’Estatut.

Jordi Jané ha recordat que l’Estatut aprovat a les Corts estableix que la Generalitat gaudeix de plenes competències en matèria d’Habitatge, també en els casos de les subvencions, i per tant les mesures anunciades des de La Moncloa per la ministra i pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, xoquen frontalment amb la llei en vigor. Segons Jané, la ministra, que va accedir al càrrec al juliol, ‘no ha trigat ni cent dies en envair les competències de la Generalitat’.

CiU també considera que les mesures de la ministra són ‘sorprenents’ perquè ‘ningú les entén’ i perquè exclouen de forma arbitraria els joves de menys de 22 anys i de més de 29 (als 30 anys es deixa de percebre l’ajuda de 210 euros). Tot plegat, segons el portaveu d’Economia Josep Sánchez Llibre, constitueix un ‘nyap’ i un ‘fiasco polític’ que pot arribar a ser ‘caríssim’ perquè, segons CiU, es poden arribar a ‘malgastar’ 800 milions d’euros, ja que ‘les subvencions als inquilins es traslladen automàticament al preu dels lloguers’.

La Federació, en canvi, no veu amb mals ulls les propostes de rebaixa de la fiscalitat incloses en el mateix paquet, que equiparen les desgravacions del lloguer a les de l’adquisició d’un habitatge. Segons Sánchez Llibre, en les pròximes jornades CiU presentarà una iniciativa per aprofundir en aquesta mesura i reduir l’impacte d’impostos com l’IBI o l’IVA. Aquesta –ha assenyalat- sí que pot ser una via d’actuació de l’executiu en matèria d’Habitatge, perquè el govern espanyol sí que té competències en política fiscal.