Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

CiU amplia el seu avantatge i es mira el PSC des de 7,5 punts de distància

CiU guanyaria les eleccions al Parlament amb un 25% dels vots, segons l’últim baròmetre (pdf) del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), i amplia el seu avantatge sobre el PSC en dos punts, fins arribar als 7,5 punts de distància. Els socialistes obtindrien el 17,5% dels vots, una dècima més que en el baròmetre d’hivern, mentre CiU experimenta una pujada de dos punts. El creixement de la federació es produeix a costa d’ERC, que baixa un punt, i d’ICV-EUiA i el PPC, que baixen cadascú 0,6 punts. Així, els republicans serien la tercera força, amb un 6,6% dels vots, seguits dels ecosocialistes, amb un 5%, i del PPC, amb un 4,3. El vot en blanc baixa dues dècimes, però supera en percentatge els republicans. Reagrupament obtindria l’1,2% dels vots, una dècima més que en el baròmetre d’hivern. Un 60% dels catalans creuen que Catalunya té un nivell insuficient d’autonomia i un 52% voldria que fos un estat independent, ja sigui federat amb l’espanyol o independent.

Redacció
Redacció 21/05/2010

En el Baròmetre d’Opinió Política del CEO de primavera presentat aquest divendres, tant CiU com el PSC pugen en intenció de vot, però la federació ho fa en dos punts i els socialistes catalans en una dècima. Això fa que l’avantatge de CiU sobre el PSC passi dels 5,6 punts de fa tres mesos a 7,5. CiU se situa així en un 25% de vots; el PSC obté el 17,5%; ERC el 6,6; ICV-EUiA un 5; el PPC un 4,3, i Ciutadans un 1,1%. Si CiU i PSC pugen, la resta de partits baixen en intenció de vot: els republicans un punt, els ecosocialistes i els populars sis dècimes i Ciutadans una dècima.

Reagrupament obtindria l’1,2% dels vots, una dècima més que en el baròmetre d’hivern. El vot en blanc baixa tres dècimes, mentre el 9,2% de la ciutadania diu que no votaria. Els indecisos pugen del 15,2 al 17%. El director del CEO, Gabriel Colomé, ha subratllat que el vot en blanc és en aquests moments ‘el tercer partit de Catalunya’.

CiU és també la formació amb l’electorat més mobilitzat, amb un 81,5% de fidelització de vot. El PSC registra un 56,7%; el PPC un 53,2%; ICV-EUiA un 50,5; ERC un 43,9%, i C’s un 34,4%. Colomé ha constatat que CiU està ‘mobilitzat com si la setmana vinent hi haguessin eleccions’. Aquest percentatge, ha dit, ‘s’obté quan estàs literalment en campanya, mentre els altres partits estan en ‘stand by”. El director del CEO ha indicat que el que seria normal és que els partits que ara estan fragmentats ‘tornin a cohesionar-se’ a mesura que s’apropin les eleccions. De fet, ha argumentat que els partits en el Govern solen mobilitzar-se més tard.

Pel que fa a les generals, el PSC se situa en un 25,3% dels vots, 1,4 punts més; CiU puja també i arriba al 17,2%, un punt més; els populars, en canvi, baixen tres dècimes fins al 9,1%; ERC passa del 5,8% al 4,3, i ICV-EUiA baixa dècima i obté un 4,2%. C’s perdria una dècima i se situaria en un 0,2% de vots.

Duran i Mas, els més valorats

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, segueix sent el líder més valorat pels catalans, amb un 6,2. Aquesta puntuació arriba fins al 7,41 en el cas dels votants de CiU. El segon líder més valorat és Artur Mas, amb un 5,7. Mas obté un 7,35 entre l’electorat de CiU, una puntuació lleugerament inferior a la de Duran.

Segueixen a Duran i Mas, la ministra de Defensa, Carme Chacón, i el president de la Generalitat, José Montilla, amb un 5,25 i un 5,18 respectivament. Els votants socialistes puntuen amb un 6,6 els seus líders. Joan Ridao i Joan Puigcercós se situen en cinquè i sisè lloc, però ja suspenen, amb un 4,83 i un 4,81. A partir d’aquí ja hi figura Joan Herrera (4,78), Joan Saura (4,16), Dolors Camats (3,97), Josep-Lluís Carod-Rovira (3,97), Daniel Sirera (3,18), Alícia Sánchez-Camacho (3,15) i Albert Rivera (3,11). En qualsevol cas, Montilla és el líder més conegut, seguit de Josep-Lluís Carod-Rovira, d’Artur Mas i de Carme Chacón.

Un 60% dels catalans vol anar més enllà

D’altra banda, el 60,5% dels catalans considera que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d’autonomia, mentre que un 29,9% creu que té un nivell d’autonomia suficient. Mentrestant, el percentatge de ciutadans que creuen que Catalunya hauria de ser una comunitat autònoma d’Espanya baixa del 38,2 fins al 35,2. L’estat dins d’una Espanya federal puja del 29,5 al 31,2, i l’estat independent passa del 19,4 al 21,5. En aquest punt, Colomé ha subratllat que l’enquesta es va fer entre el 16 i el 30 d’abril, coincidint amb el fracàs del TC a l’hora de dictar sentència sobre l’Estatut i amb Sant Jordi. El baròmetre s’ha realitzat a partir de 2.000 enquestes.