Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023
Edició 1897

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 05 de octubre del 2023

Aquest Sant Jordi, directe!cat recomana

|

- Publicitat -

 CATALUNYA SOTA ESPANYA. L’OPRESSIÓ NACIONAL EN DEMOCRÀCIA
Alfons López Tena
DÈRIA EDITORS – LA MAGRANA
Pàgines: 236
Any d’edició: 2007

Publicitat

Tot al llarg del segle XX, espanyols i catalans hem tingut interessos comuns: la desaparició del poder militar, l’establiment de la democràcia, la integració a Europa Tot això ja està fet, però, i ara uns i altres ens trobem sense un projecte comú i no som altra cosa que projectes nacionals amb interessos contraposats. Alfons López Tena defensa, en aquest assaig lúcid, que cal actualitzar la relació Catalunya-Espanya, la secular confrontació entre dos projectes nacionals que només pot acabar de tres maneres: amb l’extinció de la nació catalana per assimilació, amb la mutilació de la nació espanyola per la independència catalana o fent les dues nacions compatibles en un mateix Estat plurinacional de debò.

López Tena sosté que el miracle de la nostra supervivència nacional, i l’anomalia que representem en una Europa on nació rere nació ha assolit la independència o ha desaparegut per assimilació, no és sostenible indefinidament. Es tracta de viure amb Espanya, no sota Espanya, o de viure sense Espanya. López Tena replanteja en termes molt clars la confrontació entre els dos projectes nacionals i el camí que Catalunya, com a poble, ha de seguir per continuar existint.


POLÒNIA, EL LLIBRE MEDIÀTIC
AA VV
COLUMNA EDICIONS, S.A.
Pàgines: 264
Any d’edició: 2007

El Toni Soler ens explica com va començar el Polònia, des del programa de Minoria Absoluta dins a l’èxit actual. El Queco Novell ens explica les seves impressions per mitjà d’un dietari personal. El Manel Lucas, com a guionista, ens descobrirà les interioritats dels guionistes i com molts cops han hagut de córrer per canviar algun gag empesos per l’actualitat política.

El llibre inclou fitxes de cada personatge, com Montilla, Maragall, Puigcercós, Saura, Acebes, Zapatero, Rajoy, Ferran Adrià, el Papa, el rei, etc. Amb els comentaris de l’actor que encarna el personatge i els secrets de cada imitació. Les millors receptes de Ferran Adrià, les sessions de maquillatge, els guions descartats, les cartes de protesta, les cròniques dels rodatges, dos plecs de fotografies en color, passatemps, un test per veure si ets bon seguidor del programa, un DVD amb els millor moments, i moltes sorpreses més…


EL PREU DE SER CATALANS. UNA CULTURA MIL·LENÀRIA EN VIES D’EXTINCIÓ
Patrícia Gabancho
EDITORIAL METEORA
Col·lecció: cronos, 8
Pàgines: 244
Any d’edició: 2007

Resistiran la llengua i la cultura catalanes l’embat indeturable del veïnatge de l’espanyol i el temptador mercat global de l’anglès? Al cap de mil anys del seu naixement com a llengua i cultura, té futur el català o caurà víctima de la pressió demogràfica o de la selecció natural? Dir-li cultura catalana a tota cultura que es faci a Catalunya és enterrar-nos en vida? Aguantarà el català? Ens en sortirem?

El preu de ser catalans és un autèntic memorial de greuges ja en ple segle XXI, adreçat als perpetradors del retrocés del català, però sense oblidar aquelles suposades víctimes que, amb el seu silenci o el seu acatament mesell, han acabat sent tan culpables com el que més. Patrícia Gabancho, però, no només ens parla de culpabilitats i ens enumera crítiques o queixes, sinó que ens aporta unes vies de solució que tots i cadascun de nosaltres, i sobretot aquells col·locats estratègicament en la batalla per la subsistència del català, hauríem d’intentar aplicar. I ben de pressa. O serem els últims a parlar-ne.


L’INDEPENDENTISME ARMAT A LA CATALUNYA RECENT
David Bassa
ROURICH
Pàgines: 124
Any d’edició: 2006

L’independentisme armat a la Catalunya recent dóna veu als fundadors, dirigents i ideòlegs de Terra Lliure que, per primer cop en la història del nostre país, parlen obertament dels orígens de la lluita armada. A través de diverses entrevistes recolzades per reculls de premsa, documents interns inèdits i textos contemporanis al naixement de Terra Lliure, els seus protagonistes expliquen els motius que van portar l’independentisme de finals dels anys setanta a optar per l’estratègia armada. Des d’un punt estrictament periodístic, el llibre analitza el naixement de l’organització armada més emblemàtica de l’independentisme català contemporani, així com la seva evolució, la seva estratègia política i la seva incidència en la societat catalana. Aquest és, en definitiva, un treball que dóna llum a un dels capítols més enfosquits, manipulats i censurats de la història de Catalunya: l’independentisme armat.


AIXÍ ES VA FER L’ESTATUT
Joan Ridao
EDITORIAL MEDITERRÀNIA
Col·lecció: Cultura i Societat, 37
Pàgines: 214
Any d’edició: 2006

En aquest llibre el lector trobarà una descripció vertiginosa, teixida amb un estil impecable, de totes les vicissituds que van des de les primers propostes de reforma emmarcades en l’impactant ascens de l’esquerra nacional durant les eleccions del 16 de novembre de 2003 fins a l’agònic referèndum de 18 de juny de 2006, trajecte que culmina amb unes estimacions sobre la possible evolució política i sobre les incerteses que obre el desplegament de la nova norma institucional bàsica. Malgrat els rigorosos coneixements jurídics de l’autor, ja demostrats en la ponència que elaborà el primer text estatutari, cal remarcar que en aquest llibre es prescindeix de divagacions sobre l’articulat per anar directament a les entranyes, això és, a una narració de la contesa política, que al capdavall és el que acaba cristal·litzant en els preceptes i en justifica el sentit.


ALMANSA 1707. DESPRÉS DE LA BATALLA
Joan F. Mira i Casterà
EDICIONS BROMERA
Pàgines: 128
Any d’edició: 2006

Cada 25 d’abril commemorem -però no celebrem- la derrota d’Almansa. Aquella batalla, de l’any 1707, va significar l’anul·lació de tots els drets i els privilegis que ens eren propis com a poble. El pas del temps ha elevat aquesta fita històrica a una categoria quasi mítica. Però, com va ser possible aquell canvi radical? Per què va desaparéixer el Regne de València i quines conseqüències va tindre aquest fet per al nostre poble?

Amb la intenció de continuar divulgant els personatges i els esdeveniments més importants de la nostra història col·lectiva i de commemorar els tres segles d’aquells fets transcendentals, Edicions Bromera publica aquesta obra de gran format en la qual Joan F. Mira, d’una manera ben entenedora, revela al gran públic la naturalesa autèntica del conflicte.

Publicitat

Més notícies

Opinió

Editorial