Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

ANB vol tenir regidors allà on no s’ha presentat

ANB ha estat, tot i ser il·legalitzada en bona part dels municipis on es volia presentar, la quarta força política al País Basc. Amb els resultats sobre la taula, el partit independentista vol que en les poblacions on no s’ha pogut presentar hi tingui representació. A més, la formació calcula que ha obtingut a Navarra i País Basc més de 187.000 vots, que avalarien que regidors d’altres partits cedissin el seu lloc a ANB.

Redacció 29/05/2007

Els resultats d’ANB no podien ser millors. Ha estat la quarta força al País Basc a pesar d’estar il·legalitzada en molts municipis. És més, allà on s’ha pogut presentar ha obtingut més de 300 regidors. Ara, per tant, reclama que en aquelles poblacions on no s’ha pogut presentar, els regidors cedeixin la seva cadira als independentistes.

Les declaracions han estat a càrrec d’Arantza Urkaregui, membre d’una d’aquestes llistes, i Antxon Gómez, secretari general de la formació abertzale. El que pretenen és que s’apliqui un article de la llei del règim electoral que permet a les forces polítiques “nomenar una persona que no estigui a la seva llista. D’aquesta manera la resta de formacions polítiques “no ocuparien cap càrrec que no representi la voluntat popular”.

187.000 vots

Aquest és el número total de vots que la formació abertzale considera que ha obtingut en els comicis. La xifra surt de la suma dels vots “legals” i els nuls comptabilitzats al País Basc i Navarra. Els dirigents han qualificat els  vots com a “187.000 bufetades als que han apostat per la tupinada”. Recordem que el Tribunal Suprem va il·legalitzar i, per tant, impedir que es poguessin presentar quasi la meitat de les llistes d’ANB perquè considerava que tenien relació directa amb l’organització il·legal Batasuna.