Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

26 de gener, dia del soldat català

Tot i que és una data que passa força desapercebuda en el calendari de dies assenyalats, el 26 de gener Catalunya commemora el dia del soldat català. Es tracta d’una […]

Redacció
Redacció 26/01/2011

Tot i que és una data que passa força desapercebuda en el calendari de dies assenyalats, el 26 de gener Catalunya commemora el dia del soldat català. Es tracta d’una celebració que si bé no té una àmplia tradició a casa nostra, en els darrers anys està sent recuperada i formacions polítiques com el PSAN, Estat Català, les JERC o Maulets.

L’efemèride, a més, té la virtut d’aglutinar en un sol dia tres dates significatives: per una banda se celebra la victòria de les tropes catalanes i franceses el 1641 a la Guerra dels Segadors en la batalla de Montjuïc; l’annexió de Catalunya a França per part de Napoleó el 1812, l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona l’any 1939 i la mort del jove militant de Terra Lliure, Martí Marcó, l’any 1979 a mans de la policia espanyola.

Per tot plegat en els darrers anys s’organitzen activitats commemoratives i es reclama que la data tingui un lloc destacat en el calendari reivindicatiu dels Països Catalans.