Edició 2040

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 25 de febrer del 2024
Edició 2040

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 25 de febrer del 2024

Primeres reaccions de la restauració del’hosteleria i el comerç

|

- Publicitat -

Les reaccions contra les noves i severes restriccions no s’han fet esperar:

BARCELONA
El Gremi de Restauració ha assegurat aquest dimecres que el tancament de bars i restaurants durant quinze dies “enfonsarà Barcelona” i “destruirà el motor” de l’economia catalana. “Abans de prendre una mesura dràstica de tancament de l’activitat de restauració, una mesura que perjudiqui encara més la viabilitat econòmica de milers de famílies, i abans d’enfonsar la ciutat de Barcelona amb una mesura d’aquestes característiques, s’han de trobar alternatives”, ha demanat el director general de l’entitat, Roger Pallarols, després d’una reunió “tensa” amb la Generalitat. Pallarols ha assegurat que la decisió del Govern és “inapropiada” i jurídicament “molt qüestionable” i ha afirmat que recorreran la decisió en cas que s’aprovi.

Publicitat

“No pot ser que cap mesura restrictiva més s’aprovi sense mesures d’acompanyament a les empreses”, ha manifestat Pallarols. El director general del gremi ha assegurat que “no pot ser” que el Govern no prengui mesures per reduir el preu del lloguer i adaptar-lo a les “greus restriccions” que està patint el sector i augura que la crisi durarà més d’una dècada. Actualment, un 15% dels establiments de restauració de la ciutat han tancat definitivament per les conseqüències econòmiques de la pandèmia.

LLEIDA
L’hostaleria de Lleida assegura sentir-se “maltractada” pel Govern i recorda que el tancament de bars i restaurants és el tercer d’enguany al Segrià, una comarca molt castigada per les restriccions. “Podem aguantar un tancament de quinze dies però tres d’acumulats són insostenibles sense ajudes”, alerta Ramon Solsona, secretari general de la Federació d’Hostaleria de Lleida. Tampoc entén perquè són el sector més perjudicat tot i haver quedat demostrat que no són, diu Solsona, l’epicentre de la cadena de contagis. “Cada vegada serà més difícil que puguem tornar a obrir”, denuncia, i calcula que a la demarcació de Lleida podrien tancar per sempre el 40% d’establiments.

Recorda que tenen deutes acumulats que s’han d’anar pagant i considera que la Generalitat no es fa càrrec que aquests deutes no desapareixen, sinó que s’acumulen i s’han d’anar pagant. I bona part dels deutes, puntualitza Solsona, els genera l’administració, que no atura el sistema i els segueix enviant rebuts, taxes municipals i impostos trimestrals.

Et pot interessar  Manresa instal·la sensors acústics a la xarxa de distribució per evitar fuites d'aigua

MANRESA
El sector de la restauració de Manresa viu amb molta inquietud i neguit l’anunci del Govern de tancar bars i restaurants durant quinze dies a partir d’aquest divendres. L’anunci arriba el dia abans de l’arrencada oficial de la Fira Mediterrània de Manresa, un dels caps de setmana més forts de l’any pel sector.

La copropietària del restaurant Las Vegas, Pilar Garcia, ha relatat a l’ACN que “teníem totes les compres fetes per un cap de setmana que és molt fort, ja que a la fira ve molta gent de tot arreu i ho teníem tot reservat, i molts locals havien contractat gen extra”. Des del bar Cal Manel Berni Sorinas critica que “si hem de tancar per seguretat, ho farem, però s’ha de parar tot. No pot ser que haguem de seguir pagant el lloguer, la llum, l’aigua i els autònoms”.

CASTELLDEFELS
Els restauradors de Castelldefels han entomat com “un nou cop al sector” les restriccions anunciades aquest dimecres pel Govern. Manuel Ángel Ortiz, president del Gremi d’Hostaleria, alerta que des de l’inici de la pandèmia han tancat prop d’un 5% dels més de 600 locals de restauració del municipi i que amb les noves mesures per aturar la covid-19 aquesta xifra es pot doblar. “Des del març la facturació s’ha reduït un 50% de mitjana i això pot ser l’estocada definitiva per a molts locals”, afegeix Ortiz. El portaveu dels restauradors de Castelldefels considera “indignant” que s’estigui “criminalitzant” un sector que ha fet majoritàriament bé les coses i reclama ajudes urgents per salvar milers de llocs de feina “abans que sigui tard”.

Manuel Ángel Ortiz considera del tot irresponsable que s’estigui assenyalant al sector de l’hostaleria “com un dels responsables de la pandèmia” i que, per contra, no s’actuï, per per eradicar els botellons a la zona de platja que les nits dels caps de setmana són multitudinaris.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut