Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

L’Estat espanyol, un dels que aplica l’IVA més alt a les mascaretes

Espanya taxa amb el 21% aquest element imprescindible per a combatre la Covid-19, Portugal només el 6%

Redacció 19/10/2020
Primer pla d'una mà sostenint diverses mascaretes a l'estació d'autobusos de Tarragona, a punt per repartir-les el 14 d'abril del 2020. (Horitzontal)

A l’Estat espanyol el preu de venda establert per a una mascareta quirúrgica és de 0,96 euros. De les més cares a Europa. I és que la diferència principal de preu es deu a l’aplicació de l’IVA en aquestes unitats, on a Espanya és del 21%, mentre que a Països del seu voltant com Portugal és del 6%.

A Bèlgica o Holanda és del 0 per cent, com a Itàlia, tot i que a partir de l’1 de gener del 2021 serà del 5%. A França ja és del 5% i a Alemanya és del 5,5%. L’únic Estat que està per sobre d’Espanya és Eslovènia amb 22%.

Excuses de mal pagador al Gobierno

Arran d’aquesta polèmica, la portaveu de l’executiu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat que “hi ha un reglament europeu que impedeix que es puguin baixar de la venda l’IVA de les màscares, no és una decisió del Govern d’Espanya”.

Tot i això, països com Portugal han decidit baixar unilateralment l’IVA a les mascaretes i la resposta europea ha estat que no hi actuarà en contra.