Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

La gran jugada de Pedro Sánchez amb la Covid-19: passar el problema als governs regionals

Els restauradors de Tortosa llencen brossa a la delegació del Govern. El col·lectiu alerta que té por, que està al límit i que té molts treballadors sense cobrar els ERTO

Redacció 18/12/2020
Pla general d'alguns restauradors llençant bosses de brossa davant d'un agent a les portes de la seu del Govern. Imatge del 18 de desembre del 2020 (horitzontal)

El Gobierno no ofereix ajudes directes als sectors més afectats, no paga els ERTO però l’emprenyament cal al govern català

Una cinquantena de restauradors de Tortosa s’han plantat aquest divendres a la tarda a les portes de la seu de les delegacions del Govern a les Terres de l’Ebre i han abocat la brossa dels seus negocis, davant d’un cordó policial que han fet els Mossos d’Esquadra. Ha estat una acció de protesta espontània, que pot precedir-ne d’altres, a les noves restriccions anunciades aquest matí. El col·lectiu adverteix que està al límit, que tenia “tota la feina feta” per oferir els àpats de Nadal, i que malgrat complir les normes “no els deixen treballar”. “La fórmula per no donar-te res és dir que no tanquis. Tenim por, tenim famílies i empleats que encara no han cobrat els ERTO”, ha denunciat Joana Merchan, de l’Associació Plat i Got de Tortosa.

A quarts de sis de la tarda, un grup amb més de 50 restauradors, proveïdors i veïns que donen suport al col·lectiu, s’han apropat a les portes de la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre i hi ha abocat tota mena de brossa. Indignats i enfadats amb les noves restriccions horàries que ha establert el Govern per al sector, han demanat a crits que els deixin treballar i han protestat davant l’impediment dels Mossos d’apropar-se a les portes de la seu governamental.

 

Des de l’Associació d’Empreses de Restauració de Tortosa Plat i Got, Joana Merchan, ha recordat que el tancament afecta els empresaris però també els treballadors i proveïdors. “La gent està molt, molt, molt tirada. Els empleats no han cobrat els ERTO i els proveïdors si jo no venc, ells tampoc”, ha recordat. La limitació d’horaris arriba a les portes de Nadal, amb les despenses plenes. “I amb tota la feina feta, els menús preparats. Avui hem hagut de trucar a la gent que havia reservat. Els ofereixes menjar per emportar, però la gent vol sortir i veure més gent. Podem mantenir la distància, tots estem complint les normes però no ens deixen treballar”, ha reivindicat Merchan.

 

El sector està “emprenyat i enrabiat” perquè s’adapta a totes les mesures que se’ls exigeix i de nou se senten els més perjudicats amb les noves restriccions. Demanen que s’apliquin mesures “que estan funcionant a altres llocs”, com tancar per barris o per zones on hi ha brots, o que s’apliquin ajuts com els d’Alemanya, que sufraguen el 70% de la facturació. “Però no ens facis això a tots, la gent hem de menjar”, ha denunciat la portaveu de l’associació. “Estem cansats i esgotats. Portem des de març sense facturar, fent invents i crèdits”, ha afegit.

 

Merchan ha ironitzat també sobre el fet que el Govern hagi pagat aquest divendres els ajuts pendents. “Ens han enviat els quatre calerons de la Generalitat a veure si ens conformàvem. Sembla de riure. Fes-ho un altre dia. Avui que ens tanques i ens envies els diners a veure si ens relaxem una mica. No estem relaxats” ha dit.