Diumenge, 28 de novembre de 2021 - Edició 1221
La República

Illa nega que el Gobierno oculti les xifres de morts per la Covid-19

Diu que estan planificant mesures per “el pitjor” dels escenaris: un rebrot a la tardor

Redacció
Redacció 28/05/2020
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la compareixença al Congrés aquest 28 de maig del 2020. (Horitzontal)

Les incògnites amb les xifres de morts

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha negat aquest dijous novament que el Govern estigui ocultant les xifres de morts o de positius de l’Covid-19, després del canvi de sistema en el recompte de dades o l’informe de el Sistema de Vigilància de Mortalitat Diària (MoMo), que ha detectat un excés de morts durant la pandèmia de 43.000 persones mentre les dades oficials mostren una xifra de 28.000 morts.

Nega influència dels poders econòmics

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que les decisions adoptades per la crisi del coronavirus no han estat condicionades ni per l’economia ni per “l’IBEX” sinó que s’han adoptat “estrictament per raons de salut pública”. Durant la seva intervenció al Congrés, Illa ha admès, però, que “evidentment, l’economia té efectes sobre la salut” i que “un confinament de vuit setmanes a casa, té efectes sobre la salut”. “Però les decisions no tenen a veure ni amb pressions ni amb condicionants econòmics,”, ha afegit. Illa també ha explicat que el ministeri està planificant mesures pensant en el “pitjor” dels escenaris: un rebrot a la tardor.

Un rebrot a la tardor

“Hem d’estar preparats i tenir uns sistemes de detecció precoç molt fins, que ens permetin detectar casos en un període molt curt de temps”, ha dit. En aquest sentit, ha admès que hi ha hagut alguns petits rebrots a Lleida i també a Murcia, on una zona ha retrocedit de fase 2 a 1. “Els sistemes de detecció precoç funcionen i quan hi ha un rebrot cal actuar i aturar-lo”, ha afegit.

La polèmica amb el 8-M

D’altra banda i en relació a les manifestacions del 8-M, Illa ha afirmat, a preguntes del PP, que té “informes de la Conselleria de Sanitat de Madrid de tres dies abans del 8 de març dient que es podia fer una activitat normal”. Malgrat això, ha dit que seria de mal gust “exhibir-les” i que com a ministre de Sanitat ha “assumit i recolzat” les seves decisions, encara que en aquell moment les competències fossin de les CCAA.

També ha defensat la suspensió del congrés evangelista de Madrid. En aquest sentit, ha dit que la celebració havia d’aplegar persones d’altres països i que s’havia de fer a porta tancada. “No va caldre cap ordre perquè hi van entendre perfectament”, ha afegit.