Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Xavier Sardà: “Sóc genuïnament català”

L’Ateneu Barcelonès va acollir ahir al vespre la presentació oficial del llibre Sí-Sí o Sí-No, Sanchis versus Sardà, obra escrita per la periodista Àstrid Bierge. L’acte, que va tenir lloc […]

Jordi Planas 10/04/2014

L’Ateneu Barcelonès va acollir ahir al vespre la presentació oficial del llibre Sí-Sí o Sí-No, Sanchis versus Sardà, obra escrita per la periodista Àstrid Bierge. L’acte, que va tenir lloc a l’emblemàtica sala Oriol Bohigas, no va defraudar als nombrosos assistents que s’hi van acostar, absolutament entregats a l’intens diàleg entre Sanchis i Sardà.

Sóc genuïnament català”, així de contundent començava Xavier Sardà la seva primera intervenció.  “Sóc català, però no sóc patriota. I tampoc em sento espanyol. La meva pàtria és la gent. Sé que sóc minoria. Federalista? No estàs bé, em diuen”, explica Sardà amb la gràcia i gesticulació que tant el caracteritzen. Riures generals a la sala. “És cert que el procés ha trencat el PSC”, conclou acte seguit i just abans que Vicent Sanchis agafi la paraula enèrgicament. “En això del tipus de gent, hi estic d’acord, però una cosa no treu l’altre. Sap una cosa Sr. Sardà? Som un petit país amb punts de genialitat sorprenents. Si tinguéssim un Estat, alguns catalans hagueren pogut optar a un premi Nobel”.

Ovació a la sala. Sardà, però, contraatacava ràpidament. “Temo que es creï una gran frustració amb aquest procés. A mi em genera més incertesa i inquietud que no pas il·lusió. I admeto que és inevitable una certa tensió”.  Rèplica de Sanchis. “A mi el que em crea frustració és l'actual situació. El procés el visc amb esperança. No ens podem quedar així”.

El debat passava per tot tipus d’estats i situacions: complicitat, tensió, seriositat, broma… per acabar amb una última reflexió de Sardà. “Em preocupa, i em sorprèn, que els mitjans d'aquí no critiquin el govern de la Generalitat. A Madrid això no passa. Si un dia Catalunya és independent espero que hi hagi un 'marcatge' molt més crític amb el poder. Avui es pot criticar al senyor Mas?”. Sanchis, com era d'esperar, responia a aquesta qüestió amb un punt de vista ben diferent: “No es pot dir que els mitjans d'aquí juguin a favor de Mas. La majoria de la premsa catalana, la majoritària, La Vanguardia i El Periódico, està en contra del procés. Només un diari hi està una mica a favor i un altre clarament a favor”.
 
Es feia tard, i començava el Barça. 0-1 en contra en el minut 5. “S’ho passaran més bé llegint el llibre, ha estat un bon intercanvi”, finalitzava Sanchis.

@jplanas10