Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Volem jugar en català!

La Plataforma per la Llengua va celebrar el passat 22 de novembre l’11a Festa del joc i el lleure en català. El passeig de Lluís Companys de Barcelona s’ha tornat […]

Help Catalonia
Help Catalonia 29/11/2014

La Plataforma per la Llengua va celebrar el passat 22 de novembre l’11a Festa del joc i el lleure en català.

El passeig de Lluís Companys de Barcelona s’ha tornat a omplir una vegada més de globus vermells, de cançons i de jocs. Aproximadament 10.000 persones van assistir a l’11a Festa del joc i el lleure en català, la que ha resultat més multitudinària de totes.

La Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, organitza cada mes de novembre aquesta festa per reivindicar el dret a jugar en català, ja que es calcula que menys del 8 % de les joguines que es comercialitzen a Catalunya tenen el català com a llengua, tant sigui en el joc pròpiament com a les instruccions d’ús. I tal com estem acostumats a fer-ho a Catalunya, la reivindicació es fa de manera ferma però lúdica, amb parades on els nens poden pintar-se la cara, fer avions de paper, jugar amb jocs de peces, dibuixar la paraula que més els agrada, aprendre a ballar danses populars i riure i cantar amb els pallassos i els cantants que animen la festa. A més, també hi ha una zona de fira, on els pares i mares poden consultar preus i comprar i conèixer quines joguines s’etiqueten en català.

En els darrers anys, també s’ha intentat entrar en l’àmbit dels jocs per als més grans: jocs de taula i videojocs. I en el manifest que es presenta cada any, aquest cop llegit per Montserrat Carulla, s’han fet tres demandes, només tres, que de tan simples sembla impossible que no es puguin complir:

  • Que el català s’usi en les versions i l’etiquetatge de les joguines i en tot el que es relacioni amb el món de l’infant

  • Que els industrials ofereixin joguines editades en català

  • Que els pares i educadors demanin la presència de joguines en català a les botigues, escoles i espais de joc

Perquè volem jugar en català i hi tenim dret!

Mireia Plana
@MireiaPlana