Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Violència a Catalunya

El 28 de juny de 1914 l’hereu de la corona austrohongaresa l’arxiduc Francesc Ferran i la seva esposa eren assassinats a Sarajevo. És el desencadenant de la Primera Guerra Mundial. […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 29/04/2014

El 28 de juny de 1914 l’hereu de la corona austrohongaresa l’arxiduc Francesc Ferran i la seva esposa eren assassinats a Sarajevo. És el desencadenant de la Primera Guerra Mundial. Uns anys més tard, el 13 de juliol de 1936, l’ultradretista José Calvo Sotelo era assassinat per una unitat de la Guàrdia d’Assalt. És el preludi de la Guerra Civil espanyola, i l’excusa que el bàndol Nacional va utilitzar per sollevar-se.
 

El 27 d’abril de 2014, el dirigent socialista Pere Navarro va rebre un cop de puny per part d’una ciutadana anònima a Terrassa, on havia estat alcalde. La dona li va dir “grandíssim fill de puta”. Pere Navarro va veure l’escletxa per culpar d’això l’independentisme i fer creure a la societat que, de sobte, els catalans ens estomaquem pels carrers atiats per Mas i Junqueras. Justament  el que estava esperant l’unionisme per titllar l’independentisme de violent i radical. Així el ministre Fernández Díaz (PP) ha afegit que l’altre dia el van agafar del braç i li van dir “feixista”. És el preludi de la III Guerra Mundial. Tensió. Crispació. Violència. Sang. Guerra. Via fora!
 

Pere Navarro va trucar a l’agència EFE abans de posar la denúncia a la policia. EFE va emetre un comunicat objectiu i clar en base al que suposadament va passar: una agressió i un insult. Una agressió que podria no haver estat tant segons els testimonis que hem anat llegint. Ara per ara, ni Pere Navarro té més informació sobre l’incident, però li ha faltat temps per apuntar-se a l’estratègia de la crispació de l’ultradretisme espanyol. Quantes escridassades no s’enduria el president Pujol, Maragall, Montilla o ara s’està enduent Mas cada vegada que s’exposen en un acte al gran públic. La política comporta poder, i el poder comporta el rebuig popular. Els governants en son conscients i saben que fer-ne un xou victimista no té sentit, va amb el càrrec. Però es dóna la casualitat que d’aquí a un mes hi ha eleccions europees.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols