Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Una bona recuperació

La primera vegada que es va representar “¿De cuándo acá nos vino?” sembla que va ser l’any 1615 a la Casa de Comedias de Toledo. Força anys després, la Companyia […]

Nit Art 19/04/2010

La primera vegada que es va representar “¿De cuándo acá nos vino?” sembla que va ser l’any 1615 a la Casa de Comedias de Toledo. Força anys després, la Companyia Nacional de Teatro Clásico dirigida per Eduardo Vasco recupera el text.

És el primer dels dos muntatge que presentaran els madrilenys al Teatre Victòria de Barcelona. Dos textos clàssics de dos autors de referència del teatre espanyol. Inauguren el cicle amb un Lope de Vega instal.lat a l’escenari català fins el 9 de maig. Després, a partir del dia 14 del mateix mes la companyia representarà “El pintor de su deshonra”, un text de Calderón de la Barca.

Pel que fa a l’espectacle que podem veure des del dia 9, “¿De cuándo acá nos vino?”, és una comèdia divertida i un antecedent del vodevil al país. L’argument, ben simple, una mare que fa mans i mànigues per casar-se amb el noi que sedueix la seva filla. Però com passa sovint, aquí què succeeix és el de menys. En aquest cas l’important és com s’escenifica tot plegat. En aquest sentit, grans interpretacions dalt de l’escenari del Victòria. Textos en vers ben dits i acompanyats de caracteritzacions ben trobades tot i que amb una escenografia una mica pobra, potser massa arriscada tractant-se d’un text tan clàssic i tan classicament posat en escena.

Una bona recuperació d’un gran autor teatral. Restem a l’espera de la pròxima proposta de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, un Calderón de la Barca, també, al Victòria. 
  
Andrea Albert

¿De cuándo acá nos vino?                                                                                                                                                                                     
Teatre Victòria
Fins el 9 de maig