Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Un salt a la vida

El salt de Nijinsky Teatre Romea Fins el 23 d’agost El Teatre Romea no només no tanca per vacances sinó que durant el mes d’agost acull un dels millors espectacles […]

Nit Art 10/08/2009

El salt de Nijinsky
Teatre Romea
Fins el 23 d’agost

El Teatre Romea no només no tanca per vacances sinó que durant el mes d’agost acull un dels millors espectacles de la temporada “El salt de Nijinsky”.

Es tracta d’una coreografia (varies) ideada per la ballarina Maria Rovira i inspirada en la turmentosa vida d’un dels millors ballarins que ha vist néixer el segle XX, Vaslav Nijinsky. Nijinsky va haver d’abandonar la seva carrera artística amb només 28 anys víctima d’una esquizofrènia que el va mantenir tancat fins a la seva mort passats els seixanta anys.

Maria Rovira es va sentir atreta per una instantània captada per l’objectiu de la càmera d’un altre ballarí que copsà el moment exacte en que Nijinsky s’enlairava del terra en un salt que té quelcom d’inquietant, sense dubte. A partir d’aquest salt la coreògrafa va construir una hora d’emoció en estat pur on branques tan diferents de la dansa com el clàssic, el contact, el jazz modern o la gimnàstica esportiva es fusionen per crear un espectacle que commou.

El salt de Nijinsky es va estrenar al Festival Grec de l’any 2007 i l’any 2008 la companyia Trànsit Dansa de Maria Rovira va guanyar el Premi Butaca al millor espectacle de dansa per aquest mateix muntatge.

La propera parada dels ballarins de Maria Roviera serà l’Argentina. De moment, però, i fins el 23 d’agost els podreu veure al teatre Romea de Barcelona. I val la pena.

 
Andrea Albert