Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

REBUTJAR INICIATIVES QUE APOSTEN PER PRIORITZAR L’R+D NO ÉS UNA OPCIÓ DE FUTUR

|

- Publicitat -

L’agenda de creixement i ocupació de la UE per a l’actual dècada es concreta en l’anomenada Estratègia Europea 2020, que assenyala el creixement intel·ligent, sostenible i integrador com a manera de superar les deficiències estructurals de l’economia europea i  millorar la seva competitivitat i productivitat. Aquest document estableix objectius comuns per a tots els països de la UE i suposa un marc de referència en els àmbits de la UE, nacionals i regionals.

Un dels objectius que estableix aquesta estratègia és que el 3% del PIB de la UE sigui invertit en recerca i desenvolupament (R+D). A pocs anys per arribar al 2020, a Espanya els indicadors de despesa en R+D no són massa encoratjadors. Diferents informes, tots ells referits a dades de 2016, indiquen que malgrat la inversió en R+D en valors absoluts va augmentar un minso 0,7%, el pes relatiu de l’R+D decreix de l’1,22% del PIB l’any 2015 al 1,19% l’any 2016. És a dir;  la proporció d’R+D en l’economia retrocedeix i seguim situats molt per sota de la mitjana europea. Espanya surt tímidament de la crisi mentre que la inversió pública en R+D durant el període 2009-2016 es redueix en un 12,6%. El cert és que en aquests darrers anys l’austeritat s’ha imposat en les partides pressupostàries dedicades a l’R+D i que moltes d’aquestes no s’han arribat a executar.

Publicitat

A finals de febrer el Partit Demòcrata va defensar al Senat una moció per demanar al Govern espanyol que prioritzi les polítiques de recerca, desenvolupament i innovació com a un dels elements clau per a la transformació de l’actual model productiu i la competitivitat de l’economia. La moció demanava que el Govern estatal executi allò que estava previst en els pressupostos pel que fa a inversió, que compleixi els compromisos temporals que estaven acordats, garanteixi una estabilitat en l’assignació de recursos a la recerca i que avanci en la flexibilització i desregulació del marc en el qual es desenvolupen les activitats d’R+D+i, amb l’objectiu de construir un model menys funcionarial i més orientat a captar talent a nivell internacional. Malauradament aquesta moció no va prosperar, ja que va topar amb el vot contrari  de la majoria absoluta del PP al Senat.

Mentre que la UE inverteix un 25% més en R+D que abans de la crisi i països com Suècia, Dinamarca, Àustria Luxemburg, Finlàndia i Alemanya superen els 1.000€ d’inversió per habitant; Espanya inverteix uns 283€ per habitant.  Estem lluny dels països capdavanters d’Europa i lluny també de les economies mundials més avançades. El PP rebutja mocions per prioritzar la recerca i el desenvolupament; però invertir en R+D és invertir en el nostre futur i en la transformació de la societat que avui coneixem.

Mònica Boquera
Portaveu del PDeCAT a l'Ajuntament de Vandellòs i Hospitalet de l'Infant
.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut