Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Rajoy i Mas, dues rectes secants

Les secants són aquelles rectes que es troben en un punt i mai més ho tornen a fer. Les rectes Rajoy i Mas són secants, ja que es van creuar […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 24/04/2014

Les secants són aquelles rectes que es troben en un punt i mai més ho tornen a fer. Les rectes Rajoy i Mas són secants, ja que es van creuar en un punt, l'estiu passat per carta, i ja no ho han fet més, ni ho faran més. L'oportunitat perquè les dues rectes comencessin a caminar juntes ja va passar. A la vegada, els parlaments que representen Catalunya i Espanya també són secants, ja que després del cop de porta del Congrés a la consulta aquest mes, tampoc es tornaran a creuar. I per la seva banda, els pobles català i espanyol es van trobar amb el procés estatutari, però amb la sentència del TC van agafar camins diferents. Així doncs, Catalunya i Espanya han viscut un creuament en els seus camins en els últims 35 anys, però comencen ja a separar-se. I com totes les rectes secants, un cop s'han trobat comencen a allunyar-se i allunyar-se inevitablement.

Tant és així que Artur Mas i Mariano Rajoy han assistit al mateix acte aquest dijous i no han coincidit. El president català ha marxat 30 minuts abans que el seu homòleg espanyol i casualment ningú ha pensat en organitzar una trobada Mas-Rajoy aprofitant l'avinentesa de la visita del segon. És normal, ja que les declaracions que han fet durant tot el dijous han estat com sempre contraposades, senyal que una reunió no hauria servit de res.

Mentre que el president popular ha afirmat que el món tendeix a la desaparició de les fronteres i que per arribar lluny el millor és anar acompanyat i no sol, Mas ha continuat defensant que a Madrid han d'entendre que la solució passa per una decisió del poble català. Mentre Rajoy ja dóna per tancada la possibilitat de celebrar la consulta i només pregona les terribles conseqüències d'una independència, Mas li continua demanant votar. És evident, Rajoy mira cap a una altra banda, no hi ha comunicació, no hi ha diàleg; així, no cal diàleg, no feia falta una trobada aprofitant l'acte empresarial a la ciutat comtal.

La jornada ha acabat amb un concepte nou en la factoria d'idees discursives d'Artur Mas: davant l'audiència de Tv3 en l'innovador -i encara verd- nou programa d'Ariadna Oltra 'Punt Cat', el president ha anat més enllà de l'horitzó del 9 de novembre amb el concepte del 'win-win'. En altres paraules, trobar la manera de fer complir la decisió que la ciutadania catalana efectuï aquesta tardor fent que tant Catalunya com Espanya surtin guanyant. Tot i que ara sembla irreal, oníric i fins i tot innocent, potser en un futur prèn força. S'haurà de seguir de prop si el discurs del 'win-win' es converteix en una idea força en el debat en els propers mesos.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols