Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

RADICALS PERILLOSOS

Alguns veïns d'Alba de Tormes (Salamanca) van xiular i insultar la monja argentina resident a Manresa, sor Lucía Caram. A la plaça major d’aquest poble s'hi van viure moments de […]

Carles Feiner
Carles Feiner 17/10/2016

Alguns veïns d'Alba de Tormes (Salamanca) van xiular i insultar la monja argentina resident a Manresa, sor Lucía Caram. A la plaça major d’aquest poble s'hi van viure moments de tensió. Desenes de joves que portaven banderes d'Espanya van fer una sonora xiulada i van fer proclames a favor de la unitat d'Espanya per protestar per la presència de Caram. Es van poder sentir xiulades i crits de “monja separatista”, “no ens enganyis, Catalunya és Espanya” i “visca Espanya”. Es dóna la circumstància que la monja anava a Alba de Tormes a parlar de santa Teresa de Jesús, ho feia en castellà i tractava sobre la figura d'una religiosa que, suposadament, aquesta terra s'estima.
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat a través de Twitter que l'han amenaçat de posar-li una bomba al cotxe. Puigdemont ha acompanyat la piulada amb una captura de pantalla d'un missatge, fet a nom de Jorge Fernández Hernández, conductor d’autobús de Salamanca, que l'insulta i assegura que la seva “hora arribarà aviat”. “Tens el poble català dividit i tu, cada vegada més diners al compte. Una Bomba sota el teu cotxe, alerta. Els Països Catalans no existeixen”, afirma l'usuari d'aquesta xarxa social.
 
La Sala de Govern del TSJC ha sancionat amb una falta lleu una jutge d'Olot, Ana María Caballero Muñoz, per tractar amb “poc respecte i desconsideració” dues lletrades que volien parlar en català durant un judici. A més, també l'amonesta pel to i les expressions usades en l'escrit d'al·legació que va fer arribar a la Sala de Govern.
 
El cònsol honorari de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, deixarà de ser-ho el 27 d’octubre per decisió de l’Estat espanyol. El seu crim, ser un declarat independentista.
 
La Delegació del govern espanyol encapçalada per Llanos de Luna va presentar un recurs contenciós administratiu contra la decisió de l'equip de govern municipal de Badalona d'obrir l'Ajuntament el dia 12 d’octubre. L'objectiu era permetre als treballadors que triessin si volien fer festa el dia de la Hispanitat o bé el 9 de desembre, per aprofitar el pont de la Purísssima. Com que el recurs de Llanos de Luna es va presentar només dos dies abans del 12-O, no hi va haver temps de fer una vista oral perquè el jutge pogués escoltar les dues parts i decidir. El magistrat va acceptar la petició de la Delegació d'aplicar mesures cautelaríssimes i va obligar l'Ajuntament a fer festa, amb l'argument que si les oficines s'obrien i es deixava de celebrar la Hispanitat en aquell edifici el perjudici seria “irreparable”.
 
Tots aquests fets són protagonitzats per radicals perillosos: uns quants veïns d’Alba de Tormes, un conductor d’autobús de Salamanca, una jutgessa d’Olot, el ministre Margallo, la delegada Llanos de Luna… Radicals perillosos que duen al cap una idea d’Espanya excloent, rància, violenta, opressiva i caducada. Radicals perillosos que creuen que la democràcia només existeix en el marc de les seves regles, i que confonen la legalitat amb la legitimitat. Radicals perillosos que enfronten odi, crits, insults, menyspreus i actuacions judicials a urnes i democràcia.
 
Curiosament un dels més perillosos d’entre els radicals, el diputat badaloní Xavier Garcia Albiol, utilitza aquest epítet per referir-se a tots els que defensem la llibertat de la nostra terra per vies democràtiques… Albiol titlla de radical tot bitxo vivent independentista, el menysprea i el caricaturitza presentant-lo en societat olorant-se la suor de les aixelles i llepant-se el dit, però mai dels mais reconeixerà que els radicals perillosos, en aquest país, enarboren la rojigualda i estan ideològicament molt a prop seu… Deu ser allò de la palla i la biga.

 
Carles Feiner