Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Puigdemont es fa amb el control del PDECat

Puigdemont s’ha fet amb el control del PDECat, aconseguint consensuar una executiva similar a la que ha estat ‘comandant’ Marta Pascal, però amb el relleu precisament a la màxima responsabilitat: […]

El Dietari del Procés 22/07/2018

Puigdemont s’ha fet amb el control del PDECat, aconseguint consensuar una executiva similar a la que ha estat ‘comandant’ Marta Pascal, però amb el relleu precisament a la màxima responsabilitat: Pascal que ahir va signar el seu epitafi públic amb una compareixença ben lacònica cedeix el seu lloc a David Bonvehí, que a partir d’ara serà el president d’una formació que podria tenir els dies comptats; i Míriam Nogueras, la diputada al Congrés que venia de ser una tuitaire molt popular per les seves interaccions abrandades a la xarxa i l’onada de simpatia que ha generat, que serà la seva vicepresidenta. Sembla ser que el mateix Puigdemont hauria boicotat un pacte entre Pascal i Rull, que la situaria com a número tres de la formació. Certament, poc s’avindrien si la fins ara coordinadora general de la formació va ser tant explícita en la seva compareixença: “no compto amb la confiança del president Puigdemont”. Bonvehí no ha estat aclamat a la búlgara: la candidatura alternativa que es presentava ha recollit el 29% dels vots (per un 65% de Bonvehí), un vot de càstig a tenir en compte. 
 

Marta Pascal no ha pintat gairebé res en un partit que va néixer mort, ja que el llegat que pretenia forjar Mas sota el seu control (i el de Neus Munté) ha acabat essent absorbit per la Crida de Carles Puigdemont. Una evolució més raonable i creïble que no aquest comandament pilotat que posava fàcil a l’oposició seguir la línia dialèctica de Pujol-Mas-PDECat. L’espai que representarà el que n’acabi sortint, a més, serà inequívocament independentista, i això també és una novetat ben saludable. La Crida de Carles Puigdemont ha rebut l’aval del president Torra en el seu discurs i també el del nou president Bonvehí. Ara caldrà anar veient com s’integra el PDECat en aquest nou moviment, i si s’hi dissol.
 

Mentrestant, l’Assemblea Nacional ha activat la seva consulta telemàtica sobre la possibilitat de ratificar els acords del secretariat nacional en el sentit de fer una aposta decidida per les ‘primàries republicanes’, aquest invent de Jordi Graupera que, de moment, només ha avalat i en part l’òrbita convergent. El resultat, previsiblement, serà favorable a la decisió d’encaminar l’ANC cap a les primàries i les llistes unitàries. Tant ERC com CUP segueixen sense sentir-se interpel·lats i no es preveu que siguin capaços d’influir gaire en el resultat d’aquesta votació, malgrat que molts dirigents republicans estan fent ostentós el seu ‘No’ en la votació. Avui però cal destacar també en l'òrbita de l'acció civil, l'aparició d'un cotxe a tota velocitat envaint la plaça Major de Vic i carregant-se algunes de les 2.500 creus grogues que s'havien instal·lat. Més enllà de la necessitat de continuar amb les performances de creus que recorden més aviat un cementiri que no l'esperit alegre que cal recuperar, la temeritat de la conducció hauria pogut causar alguna víctima i cal denunciar-ho contundentment. Això no passaria si des de l'estat no s'hagués incentivat la violència al carrer.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí