Dimecres, 14 d'abril de 2021 - Edició 993
La República

On eren La Vanguardia i El Periódico?

Avui ja sabem que la famosa editorial “La dignitat de Catalunya” té autors i ha estat dirigida des de la seu socialista del carrer Nicaragua. L’encàrrec li va ser fet […]

Col·lectiu 2014
Col·lectiu 2014 28/11/2009

Avui ja sabem que la famosa editorial “La dignitat de Catalunya” té autors i ha estat dirigida des de la seu socialista del carrer Nicaragua. L’encàrrec li va ser fet al director del diari socialista de referència Rafael Nadal (El Periódico) i a Pepe Antich (La Vanguardia) que van posar-se mans a l’obra i van encarregar a homes de la seva confiança una editorial que podés ser signada per una bona part dels mitjans de comunicació. Si algú té dubtes del que diem, els hi recomanem quees fixin en les imatges dels actes d’aquest cap de setmana del PSC, on s’ha repartit en adhesius amb marca PSC, el títol de l’editorial.

La jugada els hi ha sortit rodona. L’impacte de la fita ha superat totes les previsions, la reacció fatxenda de Madrid encara ha enfortit una editorial que si s’ha analitza no diu res de nou, tot el contrari, obra la porta a l’acceptació d’algunes retallades per part del Tribunal Constitucional.

L’editorial a la que molts, fins i tot alguns independentistes li han donat suport, és una jugada mediàtica per preparar el terreny a una retallada estatutària. Creiem sincerament que moltes de les adhesions han estat fruit de l’èxit mediàtic que no de la reflexió de la seva lectura.

Es fa difícil d’entendre com algunes de les adhesions d’entitats i mitjans de comunicació significatius del sobiranisme conviuen amb altres que en el moment de la veritat van anar en contra de la defensa de l’únic estatut que manté la dignitat de Catalunya, l’aprovat el 30 de setembre de 2005 per l’amplia majoria del Parlament de Catalunya.

Poques veus s’han mostrat crítiques amb una editorial que malmet la paraula dignitat, entre els mitjans de comunicació Vilaweb i directe.cat, entre els polítics els independentistes extraparlamentaris i ERC mitjançant el seu President Joan Puigcercós, alguns articulistes i blocaires, i alguns grups a les xarxes socials (La dignitat de Catalunya: Estatut, no gràcies, ara Independència), que han de compatir amb desigualtat de condicions amb una brutal campanya mediàtica dels dos diaris autors de “la històrica gesta.”

Els autors intel•lectuals de l’editorial, la Vanguardia i el Periódico, van deixar sol en el moment de la veritat l’Estatut del 30 de setembre, i van carregar contra tots aquells polítics que eren maximalistes en la defensa de la veritable dignitat del País. Van pressionar i van donar cobertura als sectors poderosos per convèncer al líder de CiU, Artur Mas, perquè acabés acceptant la retallada estatutària.

És preocupant que una editorial per encàrrec partidista amagui el debat real. L’editorial ens vol fer creure que és acceptable l’Estatut retallat; l’editorial vol amagar el debat de les consultes, el debat del dret a decidir; l’editorial vol que una vegada més els catalans siguem submisos als designis de Madrid.