Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Noves eleccions significa inestabilitat política? (28/9/2018)

|

- Publicitat -

Noves eleccions significa inestabilitat política?  (28/9/2018)
L’aplicació i compliment de les lleis de funcionament bàsic de l’activitat comercial són suficients per garantir el creixement econòmic. Les eleccions i un intens debat ideològic no afectes al PIB, si es mantenen els nivells de productivitat (legislació laboral i mercantil) i de fiscalitat (acumulació de capital i valoració d’inversions).
Si és cert que hi ha temes rellevants com gran  inversions, reformes legals o priorització de la despesa que sense estabilitat política poden influir negativament, fins i tot provocant el col·lapse de determinats sectors industrials o de serveis.
Per això, de moment, el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya no ha experimentat greus disfuncions en el pla econòmic, i el ritme de recuperació de l’economia sembla que tendeix a recuperar-se, o si més no, a estabilitzar-se.
L’estat espanyol, tanmateix, és un candidat que necessita una gran transformació si vol sobreviure dins el context de la globalització mundial i de la integració europea, ja que els reptes no es poden ajornar indefinidament.
L’estabilitat política espanyola és irresoluble, sigui pels conflictes territorials que suporta o sigui pel tipus d’actors polítics (forta influència de l’extrema dreta franquista, radicalització ideològica populista,…).
Per tant, la millor solució és aïllar cada problema, i establir mecanismes de coordinació, a l’estil de la Unió Europea, en base a criteris senzills compartits: agilitar la independència de Catalunya i establir un marc espanyol, sense catalans ni bascos, al marge de les contrarietats territorials i els enfocaments franquistes fruit d’aquesta visió imperial.
La crisis de les pensions, el impagament del deute públic o la pèrdua de competitivitat, entre d’altres greus mancances, suposen reptes que en les condicions actuals són inassumibles per a l’estat espanyol, tal com el coneixem.
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut