Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Mentides contínues per desestabilitzar: un mètode arcaic (8/10/2018)

|

- Publicitat -

Mentides contínues per desestabilitzar: un mètode arcaic (8/10/2018)
La ciutadania ja desconfia de tot o quasi tot, malgrat no pugui, de moment, reaccionar, en el més mínim. Quan el món de la mentida i de la corrupció també ha impregnat la judicatura espanyola, totalment intacte des de temps remots en el seu funcionament òpac i negre, ja no es pot arribar més lluny. El descrèdit s’ha apoderat d’una classe lletrada que no ha fet cap mèrit per rectificar, ells que diuen accedir a la professió per mèrits (dures oposicions).
Apareixen gravacions, i es comenten en públic els seus continguts, i sovint ni es qüestionen, tot i la facilitat que el medi digital permet per a la seva quasi perfecte manipulació. I davant d’això, el poders de l’estat alimenten la tendència en l’ús d’aquestes dades, manipulades o no, per medi d’unes decisions que atempten a l’estat de dret i a la imparcialitat de les institucions.
Així que apareix una gravació, fotografia o document, les autoritats afectades, abans de res, i abans de que el mal s’escampi, sense remei, filtrada per un interès parcial o simplement per difusió periodística, n’haurien de certificar la seva exactitud o veracitat. En base a això, tot seguit, si és el cas, iniciar una investigació sobre el presumpte escàndol.
Si el document és fals o manipulat ja quedaria tot llest i tancat, i democràticament caldria buscar els instigadors de la difamació o l’estafa. Si no ho és, evidentment caldria afegir-hi tot tipus d’explicacions i ampliacions  fins arribar al fons del tema denunciat o erròniament explicat.
Això, en el context espanyol d’adulteració de les institucions i del seu funcionament, incloent la judicatura, és impossible de corregir, i malgrat l’heroïcitat d’alguns col·lectius periodístics per voler tocar fons en els temes, sovint surten escaldats o amb problemes per intentar-ho.
En el context espanyol, per la manca d’accés a determinats poders o qui sap si per manca de tradició en l’exercici de les mitges veritats o les confusions intencionades, encara hi ha opcions d’implantar un mètode i un objectiu totalment democràtic, de transparència i exigència.
La independència, per medi del procés constituent, serà molt exigent en aquestes qüestions. Ni els jutges o fiscals ni cap altra poder públic  de la república catalana podrà quedar al marge del qüestionament ciutadà, en base a informació veraç i contrastada, tot posant llum en les zones d’ombra que existeixin.
©1 Vicenç Plans, periodistavplans@gmail.com, facebook, @vplans3, https://vplansperiodista.webnode.cat/
(1)Permesa la reproducció total o parcial d’aquest escrit citant la font.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut