Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

MATERNITAT LLIURE I RESPONSABLE

Les dones estem capacitades per a ser mares. Això mateix fa que, en determinades circumstàncies, siguem conscients que les condicions en què es dóna l’embaràs no són les adients per […]

JERC Figueres 11/02/2014

Les dones estem capacitades per a ser mares. Això mateix fa que, en determinades circumstàncies, siguem conscients que les condicions en què es dóna l’embaràs no són les adients per a la nostra maternitat. En qualsevol cas, resulta insultant pensar que prendre la decisió d’avortar esdevé fàcil, ans al contrari; les motivacions que condueixen a l’adopció d’aquesta mesura acostumen a respondre a situacions desafortunades i angoixants (manca de suport, abús sexual, pressió familiar, mal estat de salut del fetus i/o la mare, ineficàcia de les mesures de prevenció adoptades…).
 
Per això, si finalment s’aprova la Ley Orgánica de protección de la vida del concebido y de los derechos de la mujer embarazada de Gallardón que, atemptant contra l’equitat social i, en última instància, la seguretat de la dona, fins i tot ha acabat fragmentant el PP, les dones no deixarem d’avortar en cas que es doni una determinada situació en què ho considerem necessari: tornarem a fer-ho en la clandestinitat i, per tant, en condicions no controlades, posant en perill les nostres vides, en gran part, en funció dels nostres recursos socioeconòmics.
 
Ara bé, no només això. El ministre de Justícia s’empara en el discurs de la defensa dels drets de l’infant a l’hora de restringir la llibertat de la dona, però passa per alt que el dret a decidir esdevé cabdal per a desenvolupar una maternitat responsable que, a banda de les necessitats bàsiques i de seguretat (que ja, en el context actual, més del 25% de nens i nenes de Catalunya no tenen cobertes), també atengui les de socialització, estima i autorealització.
 
Així doncs, per contra del que indica el nom amb què el senyor Gallardón ha batejat la llei, aquesta contrareforma ni incrementa la protecció dels infants, que neixen sense ser desitjats, cosa que els predisposa a viure situacions de negligència o, fins i tot, maltractament; ni reconeix cap mena de dret a la dona embarassada, que és incapacitada i abocada a pràctiques de dubtosa seguretat, en derivar jurídicament la potestat de decidir avortar als jutges i metges i, això, només en cas de violació o de risc físic i/o psicològic per a la mare.

Cada dia el PP ens demostra amb totes les seves decisions que està en contra del dret de decidir de les persones, tan individual com col·lectivament: el dels alumnes per estudiar en català, el del poble de Catalunya per fer una consulta, el dels mestres per decidir com imparteixen les seves matèries ara, fins i tot, el de que les dones puguin decidir sobre el seu propi cos. Estan en contra de la llibertat.
 
Per aquest motiu, des de JERC Figueres, volem denunciar l'actitud del PP i demanem que s'aturi aquest avantprojecte que respon a un procés de criminalització de l'avortament. Així mateix, volem mostrar el nostre suport a la moció presentada per la CUP en el darrer ple de Figueres i, alhora, denunciar la poca dignitat amb què el PP Figueres va comparar l’avortament amb el circ amb d’animals.
 
Això sí, som conscients que cal prendre mesures preventives, com ara: apostar per l'educació sexual, desenvolupar polítiques de conciliació familiar i laboral, incrementar les ajudes socials,  garantir l'accés als anticonceptius i per sobre de tot continuar lluitant pels drets i les llibertats de les persones. Només amb la capacitat de decidir sobre nosaltres mateixos, individual i col·lectivament, podrem ser lliures.
 
Beth Llamas Ribas
Membre de les JERC Figueres