Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

MAJORIES ABSOLUTES

Ja haureu notat els que em seguiu habitualment, que les majories absolutes, em neguitegen en certa manera, però em neguitegen encara més, l’ús que en fan certes formacions polítiques i […]

Manel Mayor
Manel Mayor 14/07/2014

Ja haureu notat els que em seguiu habitualment, que les majories absolutes, em neguitegen en certa manera, però em neguitegen encara més, l’ús que en fan certes formacions polítiques i alguns personatges, que es dediquen a fer-ne aquest mal ús.
Les majories son necessàries, però cal saber-les administrar i si aquestes son absolutes, encara més, cal no oblidar, que a la vida gairebé sempre, cal ser generós. No es pot utilitzar la majoria, sigui simple o absoluta, al marge de la democràcia, no es pot imposar la voluntat de la majoria, sense deixar opció al debat, perquè llavors desapareix la democràcia i apareix l’autocràcia.
Cal estar amatents a aquests perills, en política cal deixar sempre, però sempre, sempre, una porta oberta al diàleg, en democràcia evidentment, als totalitaris se’ls hi en re fot el diàleg.  Tots plegats ens hem adonat, de l’ús barroer que en fa el govern del PP a Madrid, governant a cop de decret, refusant tot possible debat, menyspreant qualsevol possible diàleg i això senyors meus, es va assemblant perillosament a l’autocràcia.
No son pas els únics però, fa un parell de dies en un dels meus articles, em queixava amargament d’aquest fet, al consistori de la meva població, en el transcurs d’un ple extraordinari. Crec que son fets que s’han de denunciar i que ens posen en guàrdia, perquè tal vegada estem un xic mancats cultura democràtica uns i altres mostren descaradament, tics dictatorials.
Probablement seria bo tenir-ho en compte, de cares a la construcció de la nostra futura República catalana, per si s’han de crear mecanismes, que ho puguin contrarestar i també intentar inculcar aquesta cultura democràtica i republicana, que tanta falta ens fa.
 
Manel Mayor                                                            13 de Juliol de 2014