Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

L’única reforma constitucional possible és la Constitució Catalana

El Mundo publicava diumenge que deu jutges estaven elaborant una Constitució Catalana, i donaven a entendre que era un encàrrec de CiU i ERC, tot induint a la indignació popular […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 01/05/2014

El Mundo publicava diumenge que deu jutges estaven elaborant una Constitució Catalana, i donaven a entendre que era un encàrrec de CiU i ERC, tot induint a la indignació popular per aquesta “il·legalitat”. Santiago Vidal ha confirmat que hi ha un grup de deu experts que de mutu propi estan treballant en un esborrany de Constitució Catalana que voldrien fer públic després del 9N. Aquesta iniciativa privada ha rebut el suport de diversos diputats de CiU, ERC, ICV i CUP, que estan al cas, i fa mesos que hi estan treballant.
 

Malgrat no poder concretar massa, el jutge Vidal ha volgut deixar clar que aquesta redacció no és fruit de l’encàrrec del govern ni del Parlament, i que el text final serà completament diferent que el text de la Constitució Espanyola. Volen que la Constitució Catalana no sigui una llosa en el temps per al país i proposen una redacció breu, clara i concisa que resolgui la Carta Magna en noranta i pocs articles.
 

Malgrat això, la condició de jutge de Santiago Vidal, ha valgut als unionistes per atirar un nou conflicte que de moment té una primera conseqüència: el CGPJ ha obert un expedient informatiu al jutge i l’ha citat a declarar el 19 de maig. També ha sol·licitat als presidents del TSJC i de l’Audiència de Barcelona que indiquin si Vidal els havia requerit l’autorització prèvia. Permís a qui? Per què? El problema no és que algú es dediqui a fer aquest exercici. De fet, al llarg dels darrers anys hi ha hagut diverses organitzacions i partits polítics que s’han atrevit a fer un exercici similar.
 

En aquell moment, molts pensàvem que era allò de començar la casa per la finestra. No era lògic que algú pensés en Constitucions quan ni tant sols s’havia aconseguit encara el suport de CiU a l’Estatut de Catalunya, o anys després (!) encara no havíem passat la pantalla de la sentència desfavorable del TC al mateix text legal, mentre vèiem morir magistrats. Ara però, les condicions son totalment diferents. El procés tira endavant amb força i qualsevol moviment és vigilat amb lupa i entès com una veritable amenaça per a l’Estat espanyol. Que es citi a Vidal a declarar ara, és un símptoma de la malaltia que arrossega aquest Estat caduc. Caldrà veure en què acaba aquest nou linxament a la democràcia i la llibertat d’expressió

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols