Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

L’espanyolisme recarrega munició anticatalana

Pablo Casado, nou president del PP. La dreta reaccionària espanyola vol mantenir les possibilitats de tornar a La Moncloa i ho fa posant una icona 'renovadora' de la tradició de […]

El Dietari del Procés 21/07/2018

Pablo Casado, nou president del PP. La dreta reaccionària espanyola vol mantenir les possibilitats de tornar a La Moncloa i ho fa posant una icona 'renovadora' de la tradició de sempre: la unidad de España com a objectiu final que ho justifica tot. El 'a por ellos', l'anticatalanisme, la voluntat d'aixafar l'independentisme. El Partit Popular creu que amb Soraya no podria haver fet front a Ciutadans, que ja l'estava avançant per la dreta a les enquestes, i posa un projecte de José María Aznar petitet. Té 37 anys, i encara està verd, però si capta l'atenció de l'Espanya de sempre, pot encapçalar el moviment anti-Catalunya durant anys. 

 
Avui ha estat escollit president del PP amb el 57% dels vots d'uns compromissaris que participaven a unes primàries inèdites, per un 43% de Soraya, a qui li passa factura ser la número 2 del 'tou' Rajoy. El nou líder del partit ja ha demostrat el seu gir a la dreta en el seu discurs d'avui, en què ha dit que Catalunya s'ha de “reconquerir” i en què ha promès treballar perquè “aquesta Tabàrnia hipotètica sigui de veritat”. Un discurs en el qual la idea principal ha estat una: Espanya. No és nacionalisme això? O bé ultranacionalisme? 
 
Mentrestant, a Catalunya, un altre congrés està en marxa, el del PDeCAT. A hores d'ara, ja podem dir que els crítics han guanyat la partida a Marta Pascal, que anunciat que s'aparta de la direcció ja que “és evident i obvi” que no té la confiança de Puigdemont. Ella mateixa ho ha dit. Així, hi haurà candidatura unitària per rellevar-la a la direcció, encapçalada per David Bonvehí i Míriam Nogueras, però que també inclourà crítics. Era evident que es volia apartar Marta Pascal, que ha fet un paper més aviat discret en aquests dos anys com a coordinadora i no ha estat capaç de capgirar la tendència a la baixa. Només l'efecte Puigdemont va salvar el 21D per ells. Així, els crítics, que eren partidaris d'integrar el PDeCAT a la Crida de Puigdemont, tindran via lliure per a fer-ho. Ho faran amb una comissió entre membres de la Crida i dirigents empresonats i exiliats del PDeCAT. En fi, ara pràcticament ja es pot confirmar que en les eleccions locals de 2019, no hi haurà cap municipi on hi hagi una llista del PDeCAT i una de JxCat. N'hi haurà només una, i es dirà Crida Nacional per la República. L'únic que falta és veure si Puigdemont té la capacitat d'absorbir algú més a banda dels exconvergents. És pràcticament impossible, però el seu objectiu primari, fer-se amb el partit però enterrant la marca, ja l'ha acomplert. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí