Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

LES DIFICULTATS DELS JOVES AVUI DIA

Tenen dificultats els joves avui dia? Les Jerc Figueres hem sortit al carrer a preguntar directament als joves què en pensen i quina opinió tenen sobre la situació actual que estan vivint i […]

JERC Figueres 02/11/2013

Tenen dificultats els joves avui dia? Les Jerc Figueres hem sortit al carrer a preguntar directament als joves què en pensen i quina opinió tenen sobre la situació actual que estan vivint i sobre les dificultats que pateixen.
En aquests vídeo, els joves parlen obertament sobre les dificultats per accedir a la universitat, la qualitat educativa, els impediments per trobar feina i emancipar-se, el fet de no sentir-se valorats com a joves o sobre haver de marxar del país per trobar oportunitats i una qualitat de vida millor. També es parla sobre l’accés a la cultura, les dificultats dels grups de música juvenils o la formació en educació sexual.

Els joves estem vivint un context on les taxes universitàries s’han arribat a incrementar fins al 66% en alguns casos, on s’endureixen els requisits acadèmics per accedir a beques, amb una taxa d’un 53% d’atur juvenil i només el 16% d’aquests joves rebent prestacions o subsidis i sabent que la majoria de contractes que es fan a joves són temporals. I si no tenen estudis, no tenen feina, i no tenen oportunitats assequibles i que s’ajustin a la realitat de crisi, molts joves no es podran emancipar, independitzar-se, formar una família, valer-se per si mateixos: La taxa d’emancipació ha disminuït des de l’any 2007 des de un 33% fins a un 25%.

Avui dia no hi ha oportunitats per a tots, no tots tenen els recursos a l’abast, molts no poden estudiar perquè no tenen els diners per fer-ho, molts no poden trobar feina i si la troben és amb condicions indignes, moltes vegades es trobaran poc valorats socialment i laboralment per la poca formació, per ser jove i no tenir “experiència”.

Tots i totes en pagarem les conseqüències com a societat si no podem solucions, conseqüències que ja hem començat a pagar si ens fixem amb que en quatre anys ha augmentat en 47’85% el nombre de joves emigrants catalans. Hem fet fora del nostre país 50.000 joves en pocs anys. I no tots marxen per plaer, darrera aquesta xifra hi ha una necessitat en la majoria dels casos. Què en pensem ara de la immigració?

Les dades i estadístiques demostren una realitat social tràgica per a la joventut, però cal mirar més enllà de les xifres i preguntar als joves com estan vivint la situació actual, potser així ens donarem compte de que els joves ho estan pagant molt car. Cal escoltar els joves i afrontar la realitat que estan vivint, s’han de buscar solucions urgents i mantenir un compromís ferm des de la política i des de tota la societat.

Si voleu dedicar uns minuts a escoltar com es senten els joves i com estan vivint la situació actual, potser ens canviarà la imatge negativa que ens han volgut formar a tots respecte la joventut d'avui dia. 

http://www.youtube.com/watch?v=EBEk6IC7vt8&feature=youtu.be&a