Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

L’anti-català de l’any

No cal dir noms, és millor no fer-los cap publicitat. Qualsevol d’ells podria optar al premi de l’Anti-català de l’any: Un ministre, un líder polític català, una diputada del parlament, […]

Josep Lluís Sànchez Palacios 07/05/2015

No cal dir noms, és millor no fer-los cap publicitat. Qualsevol d’ells podria optar al premi de l’Anti-català de l’any: Un ministre, un líder polític català, una diputada del parlament, un director d’un diari de Madrid, un futbolista, un director de televisió, una presidenta d’una comunitat autònoma, un futbolista, un portaveu municipal, un financer, un director de teatre, un tertulià (no un no, molts tertulians!), un financer, un expresident…
No és com els premis ‘Català de l’Any’ per reconèixer la tasca d’un personatge rellevant en qualsevol dels camps socials, de les arts o del coneixement. És tractaria més aviat del contrari: de destriar i premiar periòdicament el personatge que ha fet més durant l’etapa anterior per anar contra els interessos generals dels catalans i les catalanes.
Però seria una tasca molt difícil perquè dia rere dia apareixen nous candidats i no es retiren cap dels preexistents que volen acumular mèrits. Quan no és l’atac contra algun escriptor, algun llibre, algun jutge o algun polític, és cap a un nou projecte de llei, contra algunes competències actuals o contra la immersió lingüística en l’ensenyament.
Alguns diuen que el premi seria ben merescut perquè justament aquests ‘herois anti-indepes’ són els que més fan per fabricar nova consciència d’independència i per refermar el procés de reclamació de sobirania. Podrien dir que són els que ‘més ajuden a decidir’ als indecisos respecte al nostre futur, però a favor de construir un nou país independent. El que si que està clar és que el premi hauria de ser col•lectiu, ‘ex aqueo’, per guardonar per igual a tots aquests diversos participants que tant s’ho mereixen. No sé si la idea és massa bona!
Caram amb la catalana de l’any!
Enguany el premi ha estat per sor Lucia Caram, una monja del convent de Santa Clara a Manresa que ha esdevingut el rostre de la lluita contra la pobresa i la desigualtat, però també una veu molt crítica contra els polítics i l’actual crisi social i econòmica. El seu premi, atorgat per votació dels lectors de El Periódico va resultat molt igualada amb la dels altres dos finalistes: el periodista Jordi Evole i el científic Eduard Gratacós.
En aquest cas si que hagués estat del tot justificat un premi ‘ex aqueo’ pels tres candiats . Personalment per mi tots ells són guanyadors i són els meus ‘catalans de l’any’.