Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

La muntanya russa catalana

L'efervescència de la societat catalana és com la ment d'un adolescent: té les idees molt clares, però dubta; s'il·lusiona i es decepciona; reivindica i es queixa però topa bruscament amb […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 06/02/2014

L'efervescència de la societat catalana és com la ment d'un adolescent: té les idees molt clares, però dubta; s'il·lusiona i es decepciona; reivindica i es queixa però topa bruscament amb la realitat; està eufòric i de sobte s'enfonsa; sembla molt determinat però en el fons és insegur… I tot pot canviar en qüestió de moments. És una muntanya russa. L'estabilitat penja d'un fil. El comentari d'un company -polític català- o d'un rival -polític espanyol- pot destarotar l'estat d'ànim d'un adolescent, i també de la societat catalana. En la partida d'escacs Catalunya – Espanya, aguantar la tensió és essencial. I aquest dijous l'adolescent català està en la fase on apareixen tots els dubtes, preguntes i fantasmes.

Gairebé de manera simultània, aquest dijous al matí el conseller de presidència, Francesc Homs, i l'exministre socialista Josep Borrell han obert la porta a celebrar una consulta a Catalunya, i sí l'independentisme és majoritari, fer un referèndum a tot Espanya per preguntar sobre com ha de reaccionar l'Estat. Tenint en compte la polarització i el distanciament entre uns i altres, el resultat de l'hipotètic referèndum és evident quin seria. Potser part de la societat espanyola acceptaria la decisió catalana. Ara bé, i si no és una posició majoritària? Cul-de-sac amb un sol escenari: el xoc de trens.

De facto, això s'apropa a la proposta de l'establishment del PP i el PSOE: plebiscit a tota Espanya perquè tothom ha de poder decidir sobre Catalunya. Algú s'imagina que Sèrbia hagués tingut dret a vot en els referèndums d'Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina o de Montenegro? Havent vist la reacció de Belgrad després dels referèndums, hi ha algun dubte sobre quin hauria estat el sentit del seu vot? Continuarien unides a contracor la macedònia de nacions que conformaven Iugoslàvia de manera perpètua? L'adolescent català voldria un acord Catalunya – Espanya, però arrufa el nas quan les propostes de pacte passen per fer de la consulta catalana paper mullat no vinculant. No és una bestiesa pensar que la participació en una consulta en aquestes condicions seria més baixa i que la indignació ciutadana faria distorsionar els resultats respecte la voluntat real del poble.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols