Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

La inevitable nova era

Com ha canviat la imatge de les relacions entre el govern català i espanyol! D'un Rajoy que va destituir Puigdemont i, mitjançant la fiscalia, va acusar el seu govern de […]

El Dietari del Procés 09/07/2018

Com ha canviat la imatge de les relacions entre el govern català i espanyol! D'un Rajoy que va destituir Puigdemont i, mitjançant la fiscalia, va acusar el seu govern de rebel·lió, a un Pedro Sánchez i Quim Torra que passejaven pels jardins de la Moncloa després que el català li hagi regalat ratafia i dos llibres.

Els presidents de Catalunya i Espanya s'han reunit aquest matí a Madrid amb un resultat satisfactori per les dues parts, o com a mínim així s'han mostrat davant els mitjans de comunicació. Quim Torra ha destacat que Pedro Sánchez l'ha escoltat molt atentament, i que fins i tot li ha admès que el problema català és de caire polític i que s'ha de solucionar per vies polítiques. Això ho ha celebrat molt, Torra, ja que és un canvi de discurs diametral respecte a Mariano Rajoy, que només tenia la paraula 'Constitució' per resposta.

El govern Sánchez també n'ha sortit content pel to cordial i perquè Torra en certa manera ha entrat una mica (o això ha fet veure) a la teranyina autonòmica de les comissions bilaterals de sempre. Així, els dos han acordat posar-les en marxa de nou després de set anys d'inactivitat, i també els socialistes han afirmat que aixecaran el veto a les famoses lleis socials que el TC va suspendre a petició de l'executiu Rajoy.

Ara bé, malgrat les sensacions positives que Torra ha expressat, també ha deixat clar que en el tema del referèndum no hi ha hagut cap avenç (i aquí sí que ha tret la Constitució) i no sembla que això hagi de canviar. Rajoy ja va dir No a Mas i Puigdemont, i amb arguments similars. Però és clar, Torra diu que si la solució ha de ser política, en les properes reunions s'haurà de trobar precisament en la política. Ell creu que tot passa per un referèndum d'independència, però previsiblement el PSOE marejarà la perdiu i acabarà dient que la solució és federal, una reforma constitucional, però ai, ara no és el moment.

És a dir, no s'haurà avançat ni un mil·límetre en aquesta nova etapa, si no hi ha cap sorpresa. Ara bé: criticar a Torra perquè no està trencant la baralla veient el nul interès espanyol en el referèndum és un error. Es pot criticar tot el que va passar l'octubre passat i el que es podria haver fet diferent. Però una vegada assumint que som on som i no es pot canviar el passat, ara no té cap sentit provar res amb cara i ulls.Cal rearmar-se i, sobretot, fer la feina més important en aquest moment: eixamplar la base. Les relacions amb el govern espanyol són secundàries, no cal tensió màxima ara, sinó convèncer la gent governant. I si Sánchez dóna més eines per fer-ho bé donant alguna engruna, doncs endavant. Som a una nova era, i és inevitable de cara a preparar-se pel proper embat, que ha de ser tan aviat com les circumstàncies permetin.

La reunió entre Torra i Sánchez també s'ha saldat amb un acord perquè el govern espanyol participi dels actes de record per les víctimes del 17 d'agost quan faci un any. Ara bé, el president català ha deixat clar que el Rei no serà convidat. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí