Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

La geografia de l’espai inexistent

Atabalats com hem estat amb el “problema de l’aigua”, aquest any ens hem ben oblidat de la grip aviària. Recordem-la, així, per sobre. La grip aviària és una malaltia contagiosa […]

Ramon Vilageliu
Ramon Vilageliu 30/05/2008

Atabalats com hem estat amb el “problema de l’aigua”, aquest any ens hem ben oblidat de la grip aviària. Recordem-la, així, per sobre. La grip aviària és una malaltia contagiosa en animals causada per virus que normalment afecten aus i, menys habitualment, porcs. A nosaltres, humans de tota talla, color i tendència, sembla que també ens pot afectar i, per això, aquest virus de nom ben galdós (virus H5N1) va estar a les portades de tots els diaris i noticiaris de televisió, radio i mitjans digitals diversos durant mesos. Anys.
Sense negar la potencialitat del perill de pandèmia mundial (que, és clar, el poble ras com jo desconeix i, per tant, només diu “ai” quan la realitat informativa apreta), a hores d’ara la realitat de la grip aviària és la següent: de l’any 2003 fins a l’actualitat, a tot el món, hi ha hagut 382 casos d’infecció humana de virus H5N1, amb el resultat, lamentable, de 241 morts.
També és ben real, i lamentable, que a l’any 1997 Donald Rumsfield (polític dels EUA, Secretari de Defensa del govern de Gerald Ford de 1975 a 1977, i de George W. Bush entre 2001 i 2006) fos nomenat president l’empresa de biotecnologia Gilead Sciences. Aquesta empresa havia registrat la patent de Tamiflu, que ha estat reconegut com efectiu contra les infeccions humanes del virus H5N1, i està sent emmagatzemat per diversos països per al seu ús, si calgués. Així, al juliol de 2005, el Pentàgon va comprar dosis de Tamiflu per valor de 58 milions de dòlars i el Departament de Salut i Serveis Personals dels EUA va anunciar que encarregaria 1.000 milions de dòlars més d’aquest fàrmac miraculós. Per cert, quan se li va demanar a en Rumsfeld que triés entre els seus interessos empresarials i la seva evident vocació de servei públic com a Secretari de Defensa americà, senzillament s’hi va negar. Darrera de la compra dels EUA, és clar, la resta d’estats “lliures” van fer el mateix i el Ministerio de Sanidad espanyol va comprar-ne fins a 10 milions de dosis i els va guardar a pany i forrellat en el Centro Militar de Farmacia, que depèn de Defensa. Entratant, i durant el temps que Donald Rumsfield va fer de polític al servei de poble americà, les accions de Gilead Sciencies van augmentar un 807%. Per cert, la Generalitat, amatent a l’alarma generada per la grip aviària, “disposa de 1.300.000 tractaments per a la població; aquesta quantitat permetrà atendre, a més, el personal de risc, com ara sanitaris, cossos de seguretat, persones exposades al primer focus d’infecció, i l’entorn dels possibles afectats per tal de controlar-ne al màxim l’expansió i donar el temps necessari a la producció de vacunes”, segons afirma el Departament de Salut. Ja està: alarma solucionada.
Generar un estat de xoc és el millor motiu per poder aplicar una teràpia de xoc. Tot s’aprofita. Per això, quan aquesta setmana se’ns informava que la principal causa de preocupació de la població catalana era la manca d’aigua de boca, m’he esborronat. Ai.