Dilluns, 24 de Febrer de 2020 - Edició 578
La República

La cueta de la discòrdia i la gènesi dels ‘neoprogres’

Ahir vàrem veure l’enèsima claudicació del líder de Podemos vers l’establishment espanyol. Els ‘neoprogres’ van assistir a la reunió ‘per salvar la unitat d’Espanya’ a què els havia convidat Mariano […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 31/10/2015

Ahir vàrem veure l’enèsima claudicació del líder de Podemos vers l’establishment espanyol. Els ‘neoprogres’ van assistir a la reunió ‘per salvar la unitat d’Espanya’ a què els havia convidat Mariano Rajoy, tot i que els havia descartat en un primer moment. Aquesta és la revolució dels que es diuen hereus del 15M. Però a l’Estat espanyol les coses funcionen així. Molta cantarella però quan es tracta de Catalunya, l’acord és fàcil i ràpid. Sembla mentida que alguns no se n’hagin adonat encara.
 

A data d’avui, el bloc unionista i el bloc independentista són bastant estancs. Tots dos corrents fa mesos que semblen haver tocat sostre, i els partits del mig, és a dir, principalment l’espai que ocupa CSQEP podrien decantar la balança cap a un cantó o l’altre. Ells, conscients que tenen aquest poder, han entrat en un període d’indecisió, de sí però no, que els ha mig decantat cap al no, però no del tot. Amb ells al costat, potser ja estaríem a punt de proclamar la independència, i ells d’aconseguir una República i un país just, si és que realment el volen.
 

Aquest ha estat el conflicte intern dels ‘ecos’ que hem testimoniat i patit a Catalunya des de l’11 de setembre de 2012. Volen ser d’esquerres i fer la revolució espanyola des d’aquest prisma, a l’hora que volen el mateix per a Catalunya. Però aplicar la mateixa solució per a un problema de diagnosi diferent, a Catalunya no funciona, i s’ha vist. Aquí hi ha un problema identitari que s’ha de resoldre, abans d’encarar aquesta revolució que molts compartim en diferents graus. Allò de primer construir el país per poder-hi fer després la revolució.
 

A Espanya no hi ha revolució possible sense la secessió de Catalunya. El problema d’ICV, principalment, és que és un partit català de mentalitat espanyolista, i en aquestes darreres eleccions hem vist com ha regalat la marca a Podemos. La campanya i l’actitud dels dirigents catalans com ara Coscubiela o Franco Rabell d’asseure’s a dialogar amb tothom menys amb Mas i CDC ha estat infantil però clarivident. Ahir, en canvi, vam veure com el guru i gran líder de la formació, Pablo Iglesias, no tenia cap escrúpol a conversar amb Mariano Rajoy per mirar de traçar una estratègia conjunta contra Catalunya.
 

A ICV això ho veuen, però tanquen els ulls. I encara han anat a pactar una coalició per les espanyoles que, a més, ha tornat refusar Joan Herrera. I per més INRI, ara s’hi posa Ada Colau, que els va fer el salt quan probablement més ho necessitaven. Lamentable. I el que queda d’ICV segueix empassant apàticament. El pitjor de tot és aquesta reincidència. Fixin-se: Per què els líders catalans de Podemos (CSQEP) permeten abans l’acostament d’Iglesias a Rajoy, que situar-se al costat de la CUP a Catalunya? Per què a ICV segueixen aguantant una vexació rere l’altra, després d’haver estat tant generosos com per haver regalat fins i tot la marca?
 

Perquè volen seguir a Espanya. I això s’ha de respectar. La CUP vol la revolució i la República Catalana, com JxSí. ICV, EUiA i Podemos, no. És per això que després d’haver viscut un procés de negociació, i un ‘No’ sistemàtic al referèndum català per part de l’Estat, ara els dóna per proposar que li tornaran a demanar permís per fer el referèndum, com si fos el primer cop. I així podrien seguir enganyant a la població –si aquesta fos idiota, que no és el cas- fins l’any 2,931 coincidint amb el mil·lenari de la proclamació de la República Catalana de Macià –que ells mai han reivindicat-, o més enllà.
 

Prefereixen seguir a l’Espanya monàrquica i dir que són d’esquerres, que ser d’esquerres i fer la revolució catalana proclamant una República Catalana justa i lliure, la qual respondria, a més, al seu ideari. És així.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Relacionats