Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

"Jo sóc la meva dona"

|

- Publicitat -

La Villarroel
Estrena: 28 Octubre 2008.

Avui parlem de la darrera producció de La Villarroel. L’obra du per nom “Jo sóc la meva dona” i està protagonitzada íntegrament per Joel Joan i dirigida per Marta Angelat.

Publicitat

L’autor original de la peça és Doug Wright, un dramaturg americà que estrenà aquesta obra per primera vegada el març de l’any 2003 a Nova York. A partir d’aleshores el seu text ha voltat pels teatres més importants del món i a des del 28 d’octubre es pot veure a la sala La Villarroel de Barcelona.

L’obra parla de Lothar Berfelde una dona dins d’un cos d’home que va viure els dos règims més repressius que hagi vist mai la història d’Alemanya: el nazisme i el comunisme. La peculiaritat d’aquest transvestit és que va aconseguir sobreviure’ls tots dos. Charlotte Von Mahlsdorf, nom que adoptà un cop va transformar la seva imatge, va haver de lluitar primer contra les SS de Hitler i desprès contra l’Stasi, la policia política de la República Democràtica d’Alemanya.

La història s’explica a partir de les converses de Wright amb Charlotte, les seves cartes i alguns articles publicats en diaris i als arxius de l’Stasi. Joel Joan és l’únic actor d’aquesta obra però no l’únic personatge, a més del paper de Charlotte i Wright, també interpreta tots aquells coneguts de tots dos personatges amb qui aquests es van creuant al llarg de les seves vides. Crec que si l’aneu a veure coincidireu amb mi en que és la interpretació més treballada d’aquest actor tan mediàtic.

“Jo sóc la meva dona” és una obra de teatre però també un document històric: a través de la vida d’aquesta dona, hom pot veure com era el funcionament dels dos règims que va viure i sobreviure.

A Berlín encara hi ha intacte el Museu Gründerzeit, creat per Charlotte Von Mahlsdorf en un casalot barroc. Allí aquesta dona col•leccionava tots aquells objectes que recuperava abans de que fossin eliminats pels nazis i comunistes que els consideraven “art degenerat”. Aquesta col•lecció és avui el testimoni d’una època i d’un temps esgarrifadors.

Podreu gaudir de l’obra a La Villarroel fins el dia 14 de desembre.

Andrea Albert
Publicitat

Opinió

Minut a Minut