Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Girona, capital de la Internet catalana

|

- Publicitat -

La ciutat de París és coneguda de moltes maneres diferents. De tots els seus àlies, el més famós és el de 'Ciutat de la Llum' (la Ville lumière), nom que molta gent atribueix a la seva fama mundial com a centre de les arts i l'educació. El veritable origen d'aquest nom però, prové de la Primera Exposició d'Electricitat de París (1881), on Edison va presentar la primera làmpada incandescent amb un filament de cotó carbonitzat, que va suposar un èxit rotund total entre els assistents, i que va convertir la ciutat de París en la primera gran ciutat del món il·luminada gràcies a l'electricitat. D'aquí el sobrenom.

Salvant les distàncies -que són enormes-, en molts sentits podríem dir que parlar d'Internet avui és com parlar d'electricitat en aquell llunyà 1881, perquè llavors d'electricitat se'n va veure molt poca. De fet, l'electricitat era -i és- una mena de fil conductor invisible, que amb l'ús adequat provoca coses, però que en si mateix no acaba de ser res concret. Per això en aquella exposició d'electricitat, i en les fires següents, el que els assistents van poder veure i tocar van ser làmpares, màquines i qualsevol cosa que funcionés o requerís electricitat. Era una exposició sobre els usos de l'electricitat, i no sobre l'electricitat en si mateixa, on Thomas Edison va exercir d'Steve Jobs i va presentar les seves novetats que canviarien el món i que el farien ric.

Publicitat

Internet avui és això. Un fil conductor invisible, però amb un munt d'usos i conseqüències, que arriben a tots els racons de la vida: ensenyament, comunicació, oci, turisme, esports, medi ambient, sexe… Internet es troba avui a tot arreu. A cada racó. Internet ho és tot. Però no seria res sense les persones que n'hi donem ús.

Quan l'estiu passat vaig rebre l'encàrrec d'en Carles Puigdemont de repetir altra vegada l'experiència de les jornades de la Catosfera a Girona, llavors ell encara era alcalde de la ciutat. Poc ens imaginàvem com canviarien algunes coses en pocs mesos. Però recordo que en aquell moment vaig pensar que explicar Internet, així pim pam, en dos o tres dies, potser era agosarat i pressumptuós, encara que ho féssim només en clau catalana. Perquè com he explicat, Internet arriba a tants racons, que d'entrada sembla impossible fer un retrat precís de la realitat del moment. I ho és.

Així doncs a l'edició de la Catosfera d'aquest any, que se celebrarà a Girona els propers dies 13, 14 i 15 d'octubre, hem posat en funcionament una fórmula que no pretèn centrar-se en cap àmbit en concret, sinó que vol agafar una mica de cada lloc, tal com si cada xerrada -i en seran més de 20- fossin píxels, que tots junts, configuressin el traç d'una imatge global, que tot i difusa i poc precisa, ens permeti fer-nos una lleugera idea d'on som ara mateix i quines coses estan passant a la xarxa. Per això parlarem de persones, d'educació, de periodisme, de comunicació, d'empresa, d'estratègia, de xarxes socials, de seguretat, de llengua, de cultura i d'humor… I ho farem amb algunes de les primeres espases catalanes com en Saül Gordillo, en Genís Roca, en Josep Ganyet. Empreses mundialment reconegudes com AirBnb o Wallapop. Intel·lectuals de la talla de la Laura Borràs o en Francesc Canosa. Periodistes com la Karma Peiró, la Sílvia Barroso o la Gemma Aguilera. Fotògrafs carismàtics com en Jordi Borràs, o creatius del nivell d'en Jaïr Domínguez. Podeu veure el programa sencer en aquesta pàgina.

Com cada any, l'entrada és lliure i gratuïta a tothom qui vulgui venir i participar de les jornades. Tot i així, donarem prioritat d'accés (que l'aforament és limitat) a tothom que s'hi hagi inscrit. Ja ho sabeu, si voleu passar-vos-ho bé i saber una mica més d'aquesta xarxa tan enorme i complexa, esteu convidats a participar de la Catosfera 2016, que com cada any, tornarà a convertir-se en el gran punt de trobada de la Internet catalana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut