Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Estatut abatut, sobirania a tocar

            La presidenta del Tribunal Constitucional ha convocat un ple a realitzar dia 10 de juny. En aquesta reunió ella hi presentarà una ponència que ha elaborat. És molt probable […]

Joan Lladonet 01/06/2010

            La presidenta del Tribunal Constitucional ha convocat un ple a realitzar dia 10 de juny. En aquesta reunió ella hi presentarà una ponència que ha elaborat. És molt probable que vulguin resoldre la qüestió abans de complir-se els 4 anys de feina (segur que els haurien de fer dimitir per poc productius). No és difícil imaginar-se que podria sortir endavant la seva proposta, després de veure que els han fet a prop quan s’ha demanat la seva dissolució. Com que s’han negat a desaparèixer, ara hauran de demostrar que són útils i una manera de fer-ho és aprovar la retallada total de l’Estatut raspallat per Guerra i companyia. S’ha de tenir en compte que la diferència deu ser una qüestió de caparrudesa, entre els anomenats progressistes i els conservadors. Podeu pensar i creure que si uns volen retallar 40 articles, els altres en volen retallar 50. Per tant, igual es posen d’acord a retallar-ne 45 i a deixar-lo ben estormeït i abatut. Podria ser la seva solució i al mateix temps la seva darrera endemesa que fessin a Catalunya.

            Aquests esdeveniments anirien com anell al dit, ja que existeix al Principat (a les Illes anam més endarrere, però també ens espavilarem) un 35% de persones que volen la independència i la xifra va en augment. Una destralada a l’Estatut suposaria una pujada significativa a l’independentisme, però a més, tenim una altra notícia paral•lela molt bona (ja sé que n’hi ha que diran que no la necessiten), però és fantàstica. Resulta que la caverna mediàtica antinacionalista ha jugat a favor del catalanisme nacionalista o nacional. Quan des dels Països Catalans es deia que Madrid ens robava, perquè se’n duia els nostres diners i no ens els tornava, sinó que anaven a les regions espanyoles, els tertulians facinerosos ens deien mentiders i s’encarregaven de dir que tot era fals, que aquí ens gastàvem els doblers en ambaixades, conservar la identitat i voler promocionar una llengua, la catalana, que només hauria de servir per a parlar en la intimitat.

            Aquests energúmens de la paraula han fet solc en el cervell dels espanyols. Resulta que en una enquesta feta a 1.883 persones de tot l’Estat espanyol, entre 15 i 74 anys, el 62% estan a favor que Catalunya i Espanya se separin amistosament (la llàstima és que els espanyols pensen solament en el Principat), però és igual, ja que aquest es convertiria en un mirall per a la resta de PPCC. És a dir, 62 de cada 100 espanyols acceptarien la independència si la població catalana ho decideix democràticament. En canvi un 33% dels espanyols no volen que Catalunya es pugui separar i cas que ho volgués fer, exigirien que se’ls privàs de l’autonomia o se’ls posassin sancions econòmiques.

            Recordau que n’hi ha molts que algunes vegades quan s’ha parlat d’aquest tema, han esgrimit els arguments de la força? Doncs, només un 10% dels espanyols reclamarien l’ús de les armes per impedir que es dugués a terme la decisió adoptada democràticament pel poble. Aquesta enquesta no té res a veure amb les que havien fet diaris proespanyols com La Vanguardia o El Periódico, que publicaven unes xifres molt més desfavorables per als interessos de Catalunya.

           Si ens destrossen l’Estatut s’ha de continuar el camí, però amb més empenta que mai cap a la independència. Al mateix temps s’ha d’agrair a la caverna mediàtica la seva tasca i s’ha d’estar preparat perquè en el comandament de l’Estat no hi hagi cap senyor del bigotis que acusi Catalunya de tenir armes de destrucció massiva o que està farcida de terroristes (considerant terroristes tots els independentistes) per poder justificar un atac legítim davant la UE i davant el món. Totes aquestes possibilitats s’han d’haver desactivat. Un 62% del poble espanyol ja n’està.