Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Els grans gladiadors catalans, a la reserva

Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i previsiblement Joan Herrera (ICV) tindran el 8 d'abril una cita amb la història -i amb 300 polítics afamats que, com si es tractés […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 19/03/2014

Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i previsiblement Joan Herrera (ICV) tindran el 8 d'abril una cita amb la història -i amb 300 polítics afamats que, com si es tractés d'un amfiteatre romà, sortiran a linxar-los públicament. Encara està per veure, però el paral·lelisme amb el divertimento de fa dos mil anys sembla més encertat que pensar en un debat constructiu on el Congreso pugui arribar a entendre els tres gladiadors catalans. Els plens de la cambra baixa espanyola -i en part també la catalana- fa anys que no fan la seva funció, ser un fòrum de diàleg, i encara més quan es tracta el debat territorial.

A la grada i no a l'estrada seran Artur Mas i Oriol Junqueras. El bloc sobiranista ho ha acceptat sense fissures, per allò de no cremar els caps de cartell i per evitar que els lleons se'l mengin del tot com va passar amb el gladiador Ibarretxe. No obstant això, la idea de veure Mas i Junqueras -probablement els oradors de més qualitat al Parlament- defensant un referèndum d'autodeterminació podria donar encara més embranzida al procés, fins i tot convèncer més gent a Catalunya -més que a Espanya i al Congreso-  i atorgaria més èpica a la confrontació al Congrés. A més, la imatge d'un president de Catalunya demanant una consulta davant de Rajoy arrossegaria molts més mitjans de comunicació internacionals que la de Turull, Rovira i Herrera.

En qualsevol cas, el triumvirat que té la difícil tasca d'emular el potent Mas, de Madre i Carod de 2005 -en la defensa de l'Estatut al mateix escenari- no es juga el permís per la consulta. El 'no' de Rajoy i els altres 300 lleons està assegurat, així que en el fons i a la pràctica l'acte del 8 d'abril és un element més pel caldo de cultiu d'aquesta tardor i per l'argumentari que en un futur Catalunya podrà fer servir davant del món. El partit de veritat es juga la tardor de 2014, d'aquí a mig any.  I el fet que Mas i Junqueras ara s'amaguin, fa pensar que més aviat s'estan reservant per quelcom més gran que potser ve el setembre, octubre o novembre d'enguany. Paciència.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols