Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

“El Valle de los Caidos”

      “ El valle de los Caidos” Des fa molt de temps, que “El Valle de los Caidos “ i les restes del dictador Franco , son motius de polèmica […]

Màrius Viella
Màrius Viella 06/12/2011

      “ El valle de los Caidos”
Des fa molt de temps, que “El Valle de los Caidos “ i les restes del dictador Franco , son motius de polèmica , que en aquests moments la solució es a les mans del PP, donat que es qui governarà el país amb majoria absoluta.
Han circulat diversitat d’opinions , fins i tot que es tindria d’enderrocar; jo soc dels que pensen que s’ha de mantenir , però que s’ha de reformar, de manera que no es discrimini a ningú dels que hi son enterrats, ni dels supervivents de la repressió; però per aconseguir aquest reconeixement , s’han de treure les restes del dictador i portar-les al costat de la seva família , igual com s’ha d’anular tots els símbols franquistes i eclesiàstics .
 En quan a la creu , jo soc partidari de suprimir els braços i suplantar-los per una encaixada de mans , dreta i esquerra als quatre vents, en homenatge a la transició que no varen poder gaudir els que varen lluitar i morir  per les llibertats. , i perquè les futures generacions entenguin , que mai mes aquest país a de tornar a viure circumstancies i situacions , com les viscudes entre els anys 1936-1977: l’obra, també a de quedar per homenatjar als que varen morir per la seva construcció obligats, repressàliats i humiliats per el dictador , que es l’únic que no te cap dret a gaudir d’aquest mausoleu.
El dictador en aquests moments, ni en tot el temps que portem de democràcia , ni en el futur , no a de tenir dret a gaudir d’allò que va construir per immortalitzar el seu passat , a costa de la sang i de la vida de milers de ciutadans , que foren obligats a lluitar i a treballar fins morir , i en molts casos assassinats per no pensar igual, o per ser els fills de……fulano de tal .
Crec que es un merescut homenatge a tots els que  varen lluitar per els drets i les llibertats, que la dictadura de Franco va reprimir.
Màrius Viella       La Bisbal d’Empordà 5-XII-2011     T/. 972640762