Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El partits que representen el 55% dels catalans giren l’esquena a la Constitució

El ‘trifachito’ estava de festa avui, de festa constitucional. Dos dies abans del 41è aniversari de la Carta Magna espanyola, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha rebut a […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 04/12/2019
Pla general de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, parlant en l'acte de commemoració de la Constitució el 4 de desembre del 2019. (Horitzontal)

El ‘trifachito’ estava de festa avui, de festa constitucional. Dos dies abans del 41è aniversari de la Carta Magna espanyola, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha rebut a PP, Vox i Ciutadans per l’efemèride, a la qual evidentment s’hi han sumat els socialistes. La delegada Cunillera ha fet crides al diàleg, i ha obert la porta a estudiar una reforma constitucional amb “consens”. Però és clar, fent gala d’unes arts esplèndides de diàleg, també s’ha referit als independentistes per dir-los que no acceptarà el “discurs de l’odi i la intolerància”.

L’acte ha comptat amb les absències habituals: Junts per Catalunya, Esquerra, la CUP i els comuns. O el que és el mateix: els partits que representen el 55% dels vots i gairebé el 60% dels escons al Parlament. Aquell argument que recorda el sí constitucional dels catalans el 1978 per majoria abassegadora està més podrit cada 6 de desembre; i si no és així, per què no se celebren eleccions cada 50 anys? Durant quant temps es pot continuar ignorant aquest elefant al mig de l’habitació?