Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

El dia dels indecisos

Diuen, diuen, diuen que per a les eleccions locals d’aquest diumenge hi ha més indecisos que mai. Diuen, diuen… (perdoneu la repetició, no sé en qui estaria pensant) que els […]

Josep Lluís Sànchez Palacios 22/05/2015

Diuen, diuen, diuen que per a les eleccions locals d’aquest diumenge hi ha més indecisos que mai. Diuen, diuen… (perdoneu la repetició, no sé en qui estaria pensant) que els que responen que no saben per qui decantaran el seu vot són enguany més que mai: més de la meitat dels que responen les enquestes pre-electorals. Estadísticament parlant, són majoria!
Són molts pel que estem acostumats. Això fa que aquesta ocasió la predicció de les enquestes sigui més difícil que altres cops i que la previsió dels possibles resultats sigui encara més arriscada i insegura que mai. Definitivament, enguany no es poden preveure els resultats i aquest fet dóna més possibilitats a les interpretacions més dispars però també ens porta a deixar de fer prediccions per falta de dades fiables.
Vol dir que totes les possibilitats estan obertes i que els resultats seran més inesperats que mai. Haurem d’esperar al final de la jornada electoral del dia 24 per tenir una idea que passarà a la capitat catalana, a les ciutats de la seva àrea metropolitana, a la resta de ciutats importants i mitjanes i al conjunt dels pobles i viles catalanes així com les possibles conseqüències derivades per a la formació dels nous plenaris dels consells comarcals i diputacions.
Escollir la indecisió també és escollir?
Les empreses demoscòpiques i els instituts d’investigació ja fa temps que han perdut, com a mínim en part, la seva credibilitat científica. Davant de cada enquesta s’ha de comprovar qui la fa, com la fa, qui la publica i fins i tot, qui la paga. Després també hem de comprovar com fa l’anàlisi de les dades i resultats i quines conclusions fa. I en la majoria dels casos, per no dir en tots, les enquestes no tenen més intenció per donar informació que per influir en la campanya. Esdevenen un factor més de publicitat política electoral.
Seran aquests milers i milers d’electors indecisos els que finalment decidiran?
Doncs no ho sé, ja veurem. Tampoc sabria dir sé si el dia dels indecisos és el dia de les votacions o és el dia de la ‘jornada de reflexió’, ni si la indecisió s’acaba en el moment d’entrar al col•legi electoral i apropar-se a la taula de votació o persisteix després.
Però el que si que sé és aquest fenomen, encara que no sigui nou, s’ha agreujat darrerament com a conseqüència de l’anomenada desafecció política per la greu crisi de desconfiança respecte al sistema oficial i els seus dèficits democràtics. Continuarem parlant.