Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Dilatar per diluir

A aquestes altures qui segueix marejant la perdiu és perquè no vol que es produeixi una consulta. Parlem dels que teòricament estan per una consulta, sigui de la manera que […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 11/04/2014

A aquestes altures qui segueix marejant la perdiu és perquè no vol que es produeixi una consulta. Parlem dels que teòricament estan per una consulta, sigui de la manera que sigui, però també ens referirem als que no la volen ni en pintura, però entren al joc essent conscients que aquesta és l’eina perfecta per aturar el procés sobiranista.
 

Soraya Sáenz de Santamaria i el govern Rajoy en general són els primers actors. La vicepresidenta espanyola avui divendres ha sorprès relativament demanant a Mas que concreti exactament què vol o què pretén fer amb la consulta un cop Madrid ha dit que “no”, abans d’iniciar cap via de diàleg. Madrid no té cap necessitat de fer veure que vol una consulta, és més, necessita escenificar justament el contrari per retenir vots. Davant el món però, cal fer una sèrie d’equilibris que impliquen fer veure que Espanya respira democràcia. Així Rajoy dimarts i avui Soraya indicaven que el camí per a qualsevol proposició d’aquest tipus és reformar la Constitució, per després afegir que ells no en són partidaris, i que ningú es pensi que permetran que si es fa serà en els termes que demana Catalunya. Si no n’hem de treure res, per què perdre el temps en reformar-la doncs? Sense el PP (ni el PSOE) no es pot canviar la carta magna.
 

És el mateix discurs del PSOE, que ara fa veure que és partidari de reformar la Constitució. El PSOE té unes altres circumstàncies; és el partit que lidera l’oposició i aspira a tornar a governar, així que necessita aixecar alguna bandera de canvi. La proposta del PSOE en el fons és el canviar-ho tot per deixar-ho igual. Això els va bé per diferenciar-se del PP a costa d’enredar els catalans. Dins d’aquest sac que podríem titular com “la tercera via” hi trobem tota la resta d’actors polítics com PSC i UDC, i els mediàtics que diuen estar a favor amb la consulta però que a l’hora de la veritat s’arronsen. Parlem de La Vanguardia o El Periódico principalment. Aquests mitjans s’apuntaran a qualsevol proposició enganyosa que arribi de Madrid: diners, iniciatives parlamentàries o clásicos amagos al voltant del Senat o la pròpia Carta Magna. Els catalans hem deixat ben clar que volem votar en un referèndum d'autodeterminació, que no ens venguin gat per llebre. Qualsevol cosa que fugi d'això no l'acceptarem.
 

On és la trampa? Ningú no convoca una consulta simplement per saber què pensen els ciutadans. Per això hi ha les enquestes. El que es tracta és de legitimar una proposta. Això ho sap tothom i ho ha deixat caure a la seva manera el president Mas avui en una entrevista a France info. En canvi, reformar la Constitució és una via per dilatar el procés en el temps. En realitat ningú no la vol tocar, i qui la vol tocar no ens parla de federalisme sinó de reformar el Senat, aquesta és l’única proposta “clara” que hem sentit fins ara. Però que els mitjans afins facin de corretja de transmissió d’aquest missatge implica que els interessa que la idea circuli i convenci als indecisos. Desacreditar així al president Mas, fer que quan el president convoqui la consulta tothom la percebi com a il·legal, desil·lusionar independentistes i vendre’ls la moto de que si s’esperen un parell d’anyets o tres potser s’iniciarà una reforma que donarà una volta de 360 graus a la Constitució. Com que al PP veuen que no hi ha manera de destruir la fermesa del president, del pacte, i de l’aliança sobiranista, hi ha qui comença a creure en aquesta manera de vendre falses esperances com a mal menor per diluir el procés.
 

Ara vénen les eleccions europees, després l’11 de setembre. És molt important que per fer saltar pels aires tots aquests plans malèvols assistim de forma massiva a reclamar no ja el dret a fer un referèndum d’autodeterminació, sinó a demanar per tercer any consecutiu la independència de forma absolutament massiva i pacífica. Aquest any ha de ser el de la V de Victòria, aquest any ens hem de guanyar la llibertat.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols