Dijous, 1 d'octubre de 2020 - Edició 798
La República

Catalunya, Cataluña, Catalogne, Catalonia

El president Mas ha fet avui una repassada lingüística al seu homòleg espanyol en la inauguració de la cimera mediterrània que s’ha fet avui a Barcelona. Mas s’inflava com un […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 13/04/2015

El president Mas ha fet avui una repassada lingüística al seu homòleg espanyol en la inauguració de la cimera mediterrània que s’ha fet avui a Barcelona. Mas s’inflava com un paó a mesura que explicava l’origen de la institució que presideix (1359) i que és una de les més antigues d’Europa, per molt que a ponent es pensin que abans de la Constitució de 1978 no existia. Ho feia intercanviant alegrement la llengua catalana amb l’anglesa, la castellana i la francesa. Al seu torn, Mariano Rajoy feia una intervenció solament en castellà on ha pronunciat la paraula “España” unes quatre o cinc vegades en els primers segons del seu parlament.

Mas ha obviat esmentar l’actual lligam de Catalunya en el conjunt de l’Estat espanyol. I, Rajoy, conscient, portava un discurs que compensava amb escreix aquest ‘oblit’. “La capital espanyola del mediterrani”, o “l'honra d'Espanya i flor de les belles ciutats del món”, han estat les frases més sonades que han sortit de la boca del monolingüe. La cimera ha aplegat representants diplomàtics i ministres d’Exteriors de la gran majoria dels països de l’arc mediterrani nord i sud. Un diàleg entre uns i altres sobre el problema del jihadisme.

Avui encara cuejava també la sonora xiulada que es va endur l’alcalde Ros a l’acte de l’Assemblea d’ahir a Lleida. Forcadell deia avui a la ràdio que era la pròpia organització la que l’havia convidat i qualificava de manca d’educació la gent que el va xiular. Pilar Rahola l’escortava amb el mateix argumentari, però li retreia que ahir hagués estat més dura i hagués parlat de manca de respecte democràtic. Idò, què s’esperava?

De ben segur que el primer error va ser de la pròpia ANC per dur algú que no combrega amb les tesis pròpies, i que milita en un partit que les intenta boicotejar. El “postureig” li ha vingut bé a Àngel Ros per picar l’ullet als independentistes despistats a uns quaranta dies de les municipals. Que la gent el xiularia era evident. Ros va preferir fugir quan es tractava de fer un pas endavant i posar contra les cordes l’executiva socialista, en els moments claus del procés. La gent és sobirana i té dret a xiular en tot moment a qui cregui convenient, de la mateixa manera que la xiulada que es proferirà contra el formalment himne nostre, l’espanyol, serà històrica el maig, en la final de Copa entre el Barça i l’Athletic i tots ho celebrarem.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Relacionats